Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak „přeštípnout“ strunu trsátkem. Kytarová škola Honzy Homoly, 13.díl

  0:26aktualizováno  0:26
V této lekci bych vás rád naučil vyloudit z kytary „štípaný“ zvuk, nicméně v hudebních příručkách tento termín nehledejte. Často se mi stává, že si zažiju nějakou techniku a ani nevím, jak se jí odborně říká. Prostě hraju, ten zvuk mi začne něco připomínat, a tak to podle toho pojmenuju.

Když se snažím svůj poznatek předat dál, popíšu to třeba jako: “no prostě hraj, jako když seš opilej” nebo “přidus ten tón u krku” či “snaž se tu strunu přeštípnout trsátkem”. A tak mi za chodu vznikají tyhle podivné termíny, které na konzervatoři rozhodně neuslyšíte.

Fotogalerie

Štípané tóny odborníci nazývají staccatem, tedy způsobem hry, kdy noty znějí krátce a jedna druhé se nedotýká. Prostě selsky řečeno je to taková děravá, jakoby trhaná metoda. Jenže ani tohle ještě není úplný charakter techniky, kterou mám na mysli.

Štípaný zvuk získáte, když budete chtít strunu jakoby uštípnout hranou trsátka. Nejdřív se ozve maličké škrknutí, jak se trsátko dotkne ocele, poté přijde škubnutí a rozechvění struny, ovšem to hned zadusíte přiložením trsátka.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Strunu se snažte jakýmsi dloubnutím rozechvět trošku směrem k sobě, aby sem tam zadrnčela o pražce, což je v tomto případě takový žádoucí nešvar.

Když pak tuto techniku zahrnete do hry, tak v kontrastu s legatem - kdy jsou tóny k sobě naopak pěkně slepené - vznikne krásně barevná záležitost, kterou jsem si velmi oblíbil. Námaha žádná, účinek velký.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz