Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak „přeštípnout“ strunu trsátkem. Kytarová škola Honzy Homoly, 13.díl

  0:26aktualizováno  0:26
V této lekci bych vás rád naučil vyloudit z kytary „štípaný“ zvuk, nicméně v hudebních příručkách tento termín nehledejte. Často se mi stává, že si zažiju nějakou techniku a ani nevím, jak se jí odborně říká. Prostě hraju, ten zvuk mi začne něco připomínat, a tak to podle toho pojmenuju.

Kytarová škola s Honzou Homolou

Sledovat další díly na iDNES.tv

Když se snažím svůj poznatek předat dál, popíšu to třeba jako: “no prostě hraj, jako když seš opilej” nebo “přidus ten tón u krku” či “snaž se tu strunu přeštípnout trsátkem”. A tak mi za chodu vznikají tyhle podivné termíny, které na konzervatoři rozhodně neuslyšíte.

Fotogalerie

Štípané tóny odborníci nazývají staccatem, tedy způsobem hry, kdy noty znějí krátce a jedna druhé se nedotýká. Prostě selsky řečeno je to taková děravá, jakoby trhaná metoda. Jenže ani tohle ještě není úplný charakter techniky, kterou mám na mysli.

Štípaný zvuk získáte, když budete chtít strunu jakoby uštípnout hranou trsátka. Nejdřív se ozve maličké škrknutí, jak se trsátko dotkne ocele, poté přijde škubnutí a rozechvění struny, ovšem to hned zadusíte přiložením trsátka.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Strunu se snažte jakýmsi dloubnutím rozechvět trošku směrem k sobě, aby sem tam zadrnčela o pražce, což je v tomto případě takový žádoucí nešvar.

Když pak tuto techniku zahrnete do hry, tak v kontrastu s legatem - kdy jsou tóny k sobě naopak pěkně slepené - vznikne krásně barevná záležitost, kterou jsem si velmi oblíbil. Námaha žádná, účinek velký.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

VIDEO: V Mexiku vyrobili největší sendvič na světě, překonali vlastní rekord

V Mexico City se pokusí překonat světový rekord o výrobu o největší sandwich...

V Mexico City se ve středu snažili překonat světový rekord ve výrobě dosud největšího sendviče, který měřil 70 metrů....

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz