Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola: Ohýbaná struna musí zamňoukat, jinak je to trapas

  0:09aktualizováno  0:09
Pro 15. díl kytarové školy jsem vybral bending neboli ohýbání tónu, což je v elektrické kytaře opravdu populární technika, která není nijak těžká, ale svoje záludnosti má.

Jak na to? Naberete bříškem prstu tón a vytáhnutím struny ho vyvezete o interval výše. Vypadá to celkem jednoduše, ale věřte, že právě kvalita vytažení je chloubou kytaristy. Pokud je dotažený tón mimo ladění nebo je průběh zvedání jalový, působí to spíše trapně.

Fotogalerie

Výsledek by měl zamňoukat a tažení by mělo být sebevědomé, jako kdyby struna nekladla žádný odpor. Já osobně používám struny desítky či jedenáctky, tedy spíše ty tvrdší, se kterými je bending náročnější. Jejich tvrdost však vyváží pevnější zvuk a masivnější tóny.

A hlavně - zejména u bendingu je důležitá hra celé paže. Tah prstů, zápěstí, lokte i ramene zároveň je dobrou cestou k přirozenému zvládnutí vzpurné oceli. Prostě a jednoduše: vše musí působit tak lehce, jako by ocelová struna byla pouhou zavařovací gumičkou.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Už jsem psal, že se kytaristé při sólech často tváří děsně utrápeně. Je to možná i tím, že se bending tak často v sólíčkách objevuje a vytahování strun je fyzicky náročné. Záleží taky o kolik strunu dostáváme výše. Většinou je to o malou či velkou sekundu, tercii a v extrémech i o kvartu. To už ale chce pořádný tah.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.

Najdete na iDNES.cz