Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Mrkneme se na zoubek akordům

  10:37aktualizováno  10:37
Ve 27. díle kytarové školy se od techniky sólového hraní přesouváme k akordům. Ty budete potřebovat při doprovodu melodických hlasů.

Začínáme klasickým kvintakordem, vycházíme z diatonické řady a vybereme první, třetí a pátý stupeň. Pak následuje nudný, avšak zcela nezbytný výčet druhů kvintakordů - durový, molový, zmenšený či zvětšený. A také způsob, jak se tvoří, pro hráče je rovněž zásadní vědět, jak se zaznačuje do not.

Málo se mezi laiky ví, co znamená záhadná zkratka "sus". To znamená nahrazování. U sus4 místo tercie zahrajete kvartu, u sus2 se prima nahradí sekundou.

Jako domácí cvičení lektor doporučuje vzít základní tón a cvičit tvoření všech druhů akordů. Až budete automaticky hrát akordy od všech tónů, budete mít vyhráno.

A jako zajímavý experiment a námět ke cvičení nabízí Tomislav Zvardoň jednoduchý úkol: vezměte základní kvintakord z diatoniky a hrajte akordy, které se nabízejí: c, e, g (C dur), pak d, f, a (d moll) a další. Vznikne tak akordická řada, do které by se vám vešla každá druhá písnička, kterou slyšíte v rádiu.

U akordů nechybí ani pojednání o takzvané Close position a Open position. Protože otevřená pozice zní často zajímavěji a bohatěji, budeme za domácí úkol vytvářet na podobné bázi akordy od všech tónů.

Tomislav Zvardoň

Narodil se 17. 5. 1973 v Opavě. Absolvoval Vysokou pedagogickou školu s aprobací hudební a výtvarná výchova. Dále navštěvoval kurzy Luboše Andršta, Václava Veselého a Davida Dorůžky.

Působil jako člen orchestru muzikálů Rusalka, Pokrevní bratři a dalších. První autorský projekt byla kapela Sunrise (CD People). Dalším autorským počinem je kapela Duende založená v roce 2004:, která vydala CD Za Branou (2007) a New Words in Dictionary (2009).

V současnosti se věnuje vlastním projektům Tom Zvardon & Friends a Duende. Dále vystupuje se skupinou Tam Tam Orchestra (Miloš Vacík), Bó Big Band, Kentonmania Bigband, Plum Jam a dalšími.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz