Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Tajemství rockové doprovodné kytary

aktualizováno 
Někteří kytaristé dávají přednost cvičení sólové hry a na doprovod zapomínají. To by se ovšem dobrému hráči nemělo stávat, a proto lektor povede žáky k tomu, aby i oni věnovali kytarovému doprovodu patřičnou pozornost.

Rockeři často doprovázejí zpěváka v takzvaných power akordech, což je souzvuk primy a kvinty, v některých případech je možné přidat i oktávu. Název se odvozuje od basového tónu, v notách se označuje s pětkou, například G5.

Lektor Tomislav Zvardoň vás zasvětí do tajemství fint, jako podladění spodní struny, nebo hraní pomocí mutingu. Ten využijí nejen rockeři, ale i kytaristé hrající klasickou dvanáctku, což ostatně lektor doporučuje jako domácí úkol.

Tomislav Zvardoň

Narodil se 17. 5. 1973 v Opavě. Absolvoval Vysokou pedagogickou školu s aprobací hudební a výtvarná výchova. Dále navštěvoval kurzy Luboše Andršta, Václava Veselého a Davida Dorůžky.

Působil jako člen orchestru muzikálů Rusalka, Pokrevní bratři a dalších. První autorský projekt byla kapela Sunrise (CD People). Dalším autorským počinem je kapela Duende založená v roce 2004:, která vydala CD Za Branou (2007) a New Words in Dictionary (2009).

V současnosti se věnuje vlastním projektům Tom Zvardon & Friends a Duende. Dále vystupuje se skupinou Tam Tam Orchestra (Miloš Vacík), Bó Big Band, Kentonmania Bigband, Plum Jam a dalšími.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz