Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Začínáme hrát na kytaru. Zopakujte si akordy i rockový doprovod

aktualizováno 
Lektor Tomislav Zvardoň zopakuje základy výběru strun, které je vhodné natáhnout na váš druh kytary. Na řadu přijdou kvintakordy a doprovod pomocí power akordů.

Probereme základní parametry, které jsou  zároveň podstatné nejen pro druh použité kytary, ale i pro výsledný zvuk a pro styl hudby, kterému se věnujete. Tedy materiál, ale i tloušťka.

Během předchozích lekcí nezapomněl lektor na teorii, která je však důležitá pro rozvoj kytaristy. A tak jste absolvovali nauku o kvintakordech včetně způsobu, jak se používají, hrají i zapisují do not.

Hlavně rockoví hráči přivítali způsoby hraní v power akordech s technikou "muting". A troška koření pro praxi: naučili jste se příklad, jak lze techniku mutingu využít třeba při rokenrolu.

Tomislav Zvardoň

Narodil se 17. 5. 1973 v Opavě. Absolvoval Vysokou pedagogickou školu s aprobací hudební a výtvarná výchova. Dále navštěvoval kurzy Luboše Andršta, Václava Veselého a Davida Dorůžky.

Působil jako člen orchestru muzikálů Rusalka, Pokrevní bratři a dalších. První autorský projekt byla kapela Sunrise (CD People). Dalším autorským počinem je kapela Duende založená v roce 2004:, která vydala CD Za Branou (2007) a New Words in Dictionary (2009).

V současnosti se věnuje vlastním projektům Tom Zvardon & Friends a Duende. Dále vystupuje se skupinou Tam Tam Orchestra (Miloš Vacík), Bó Big Band, Kentonmania Bigband, Plum Jam a dalšími.

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz