Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Školačka fotila hrozné obědy ze školní jídelny. Radnice jí to zakázala

aktualizováno 
Devítiletá holčička Martha Payneová z Argyllu nedaleko Glasgow zveřejňovala na svém blogu fotografie jídel ze školní jídelny. Místní radnice jí za to dala "zaracha". Zvedla tím bleskově takovou vlnu protestů, že od pátku dívka opět může publikovat.

Kritizované obědy ve školní jídelně | foto: Neverseconds.blogspotrs.com, Martha Payne

Dívka fotila a hodnotila na svém blogu NeverSeconds jídla ze školní jídelny asi sedm týdnů. Během té doby se na její stránky podívaly asi dva miliony čtenářů. Místní radnici její hodnocení mizerných obědů tak rozzuřilo, že ve čtvrtek nařídila představitelům školy, aby jí zabránilo obědy fotografovat a zveřejňovat jejich on-line hodnocení.

Místní úředníci ale netušili, jaké pobouření jejich verdikt vyvolá. Tisíce kritiků tohoto rozhodnutí se vzbouřily na sociálních sítích, v čele s Jamie Oliverem, známým propagátorem modernější a zdravější stravy ve školních jídelnách. Poté, co uviděl její blog, napsal malé Marthy: "Velmi šokující blog. Jen tak dál. S láskou Jamie."

Když to viděl Jamie Oliver, byl šokován.

Když to viděl Jamie Oliver, byl šokován.

Malá Martha Payneová si přišla vyzkoušet školu vaření kuchaře Nicka Naima.

Malá Martha Payneová si přišla vyzkoušet školu vaření kuchaře Nicka Naima.

Nešlo tu ale jen o kritiku kvality vaření ve školách, která pobouřila místní papaláše, lidi děsilo i nepřípustné omezení svobody projevu. Díky tlaku veřejného mínění a zrušení zákazu teď najdete na stránkách Marthy prohlášení: "Myslím, že víte, proč jsem v pátek nedodala žádnou fotografii. Ale v pondělí už ji tam už zase najdete."

Celý skandál má ještě další rozměr. Na stránkách blogu totiž dívka rozjela i charitativní projekt pro pomoc se stravou pro hladovějící děti. V jejím nejnovějším prohlášení na blogu se na tento účel sešlo už 45 889 liber, tedy skoro 1,5 milionu korun. Paradoxně skandál prospěl k tomu, že nyní lidé přispívají daleko více než předtím.

Jedí vaše děti ve školní jídelně?

celkem hlasů: 7435

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. července 2012. Anketa je uzavřena.

Každý den a chutná jim 3265
Naše školní jídelna je hrozná, vůbec se tam nestravují 2824
Hodně si vybírají, jedí jen občas 1346
Autor:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.