Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Školačka fotila hrozné obědy ze školní jídelny. Radnice jí to zakázala

aktualizováno 
Devítiletá holčička Martha Payneová z Argyllu nedaleko Glasgow zveřejňovala na svém blogu fotografie jídel ze školní jídelny. Místní radnice jí za to dala "zaracha". Zvedla tím bleskově takovou vlnu protestů, že od pátku dívka opět může publikovat.

Kritizované obědy ve školní jídelně | foto: Neverseconds.blogspotrs.com, Martha Payne

Dívka fotila a hodnotila na svém blogu NeverSeconds jídla ze školní jídelny asi sedm týdnů. Během té doby se na její stránky podívaly asi dva miliony čtenářů. Místní radnici její hodnocení mizerných obědů tak rozzuřilo, že ve čtvrtek nařídila představitelům školy, aby jí zabránilo obědy fotografovat a zveřejňovat jejich on-line hodnocení.

Místní úředníci ale netušili, jaké pobouření jejich verdikt vyvolá. Tisíce kritiků tohoto rozhodnutí se vzbouřily na sociálních sítích, v čele s Jamie Oliverem, známým propagátorem modernější a zdravější stravy ve školních jídelnách. Poté, co uviděl její blog, napsal malé Marthy: "Velmi šokující blog. Jen tak dál. S láskou Jamie."

Když to viděl Jamie Oliver, byl šokován.

Když to viděl Jamie Oliver, byl šokován.

Malá Martha Payneová si přišla vyzkoušet školu vaření kuchaře Nicka Naima.

Malá Martha Payneová si přišla vyzkoušet školu vaření kuchaře Nicka Naima.

Nešlo tu ale jen o kritiku kvality vaření ve školách, která pobouřila místní papaláše, lidi děsilo i nepřípustné omezení svobody projevu. Díky tlaku veřejného mínění a zrušení zákazu teď najdete na stránkách Marthy prohlášení: "Myslím, že víte, proč jsem v pátek nedodala žádnou fotografii. Ale v pondělí už ji tam už zase najdete."

Celý skandál má ještě další rozměr. Na stránkách blogu totiž dívka rozjela i charitativní projekt pro pomoc se stravou pro hladovějící děti. V jejím nejnovějším prohlášení na blogu se na tento účel sešlo už 45 889 liber, tedy skoro 1,5 milionu korun. Paradoxně skandál prospěl k tomu, že nyní lidé přispívají daleko více než předtím.

Jedí vaše děti ve školní jídelně?

celkem hlasů: 7435

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. července 2012. Anketa je uzavřena.

Každý den a chutná jim 3265
Naše školní jídelna je hrozná, vůbec se tam nestravují 2824
Hodně si vybírají, jedí jen občas 1346
Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

VIDEO: V Praze vaří „selfieccino“. Kávu, na které může být vaše fotka

Reporter iDNES.tv Matěj Smlsal si zkusil vyrobit kávu se svým portrétem sám.

Po Londýně či Bratislavě otevřela první kavárna, která nabízí tak zvané selfieccino také v Praze. Majitelé Marek Adam a...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...

Najdete na iDNES.cz