Jídelna ve škole PORG patří ke světlým výjimkám. | foto: Marek Burza

Co jedí ve škole děti: víc než chuť je důležité splnit normy

  • 119
Za čtvrtstoletí po revoluci se ve školním stravování změnilo máloco. Víc, než na chuť jídla v mnohých jídelnách dbají na to, aby splnili normy.

V Česku existuje kolem devíti tisíc školních jídelen, které navštěvuje 75 procent žáků, většina z nich je ovšem s kvalitou jídla nespokojená. Na tu však mají velký vliv finanční limity. Podle vyhlášky platné od ledna 2012 by totiž rodiče neměli zaplatit za školní oběd průměrně víc než 35 korun. Děti tak mají velkou smůlu: na rozdíl od dospělých si svobodně místo stravování vybrat nemohou.

Každý má jinou představu

"Oběd ze školní jídelny je výsledkem velkých kompromisů a ústupků. Určitý názor na stravování školáků má vedoucí jídelny, jinak si jídlo představuje stát, který ho finančně dotuje, a jinak samozřejmě rodiče. Ti si na kvalitu školního jídla stěžují nejčastěji, ovlivnit ji však mohou minimálně.

Ve školách zároveň přibývá žáků, kteří potřebují dietní stravu, na ty však legislativa nepamatuje vůbec. Rodičům těchto dětí nezbývá nic jiného než jim zajistit stravování jinde," upozornil Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David

O jistý posun vpřed se ministerstvo školství pokusilo v loňském roce vydáním nové vyhlášky. Ta se však u rodičů setkala s negativním přijetím, zejména kvůli čtvrtinovému zdražení školních obědů. Vyhláška nově určila, že základní školy musí povinně kromě hlavního chodu nabízet polévku, o kterou obvykle většina žáků nestojí, nápoj a případně dezert. V roce 2011 provedla Česká školní inspekce kontrolu 341 školních stravovacích zařízení. Normy porušovalo 40 procent z nich.

"Jeden z problémů vidím v tom, že stát určuje, které potraviny a v jakém množství má školní oběd obsahovat. Žák prvního stupně má například za měsíc v průměru dostat 70 gramů masa, 12 gramu tuku nebo 10 gramů luštěnin na jeden oběd. Právě luštěniny jsou největším problémem, ty vůbec nejí prakticky 90 procent dětí, ve školním jídelníčku se však objevit musí. Talíře plné hrachových kaší pak končí v odpadkových koších, ale kuchařky mají splněnou normu," vyjmenoval obecně známé zkušenosti Radek David.

Nakupujte kvalitu levněji

Neustále aktualizované letáky obchodů a porovnání cen najdete na webu AkcniCeny.cz

Záleží však na individuálním přístupu jednotlivých kuchařů. Tam, kde se kuchař s povinnou skladbou surovin pere, dopadá to tak, že děti jídlo nejedí. Ale jsou i opačné případy. Že lze uvařit i atraktivně jsem se přesvědčil například během praxe ve školní jídelně základní školy a gymnázia Nový Porg.

Ne že by děti jedly nadšeně vše. Polévky jsou skutečně málo žádané a luštěniny jsou pro děti povinnou nutností. Vinu kladu spíše rodičům, kteří doma téměř nevaří a klasická skladba polévka – hlavní chod je pro ně science-fiction a luštěniny buď dospěláci sami nemají rádi, anebo s nimi neumí zacházet tak, aby se pro děti staly žádaným jídlem (viz reportáž ze školní jídelny).

Platí se na třetiny

Od dob páchnoucích podnosů, mléčných polévek, masových haší nebo hrachových a krupicových kaší s hrudkami udělaly školní jídelny velký krok kupředu, nicméně rezervy stále ještě mají.

"Je třeba si uvědomit, že se cena oběda skládá ze tří částí. Za suroviny, ze kterých se vaří, platí rodiče. Druhou položkou jsou mzdy zaměstnanců jídelny, které platí ministerstvo, a poslední jsou režie za chod a vybavení jídelny, které hradí její zřizovatel. Bez dotací by školní oběd mohl rodiče přijít až na 80 korun," vysvětlil Radek David.

Rodiče často viní školní jídelny z obezity svých dětí, které v Česku každým rokem přibývá. Podle odborníků jsou však současné spotřební koše sestaveny přesně podle nutričních potřeb dětí.

"Problém není v tom, že by se ve školních jídelnách připravovala nutričně nevyvážená jídla. Chyba je často v jejich přípravě: děti jídlo jednoduše nejedí, dojídají se potom doma různými polotovary, pochutinami z automatů nebo navštěvují rychlá občerstvení. Není proto divu, že v Česku má problém s nadváhou 20 až 30 procent dětí," řekla Hana Kavínová Sládková, nutriční terapeutka Kliniky GHC Praha.

Obezita dětí není zdaleka jen problémem České republiky, například v USA trpí nadváhou nebo obezitou 37 procent dětí. Velký problém představuje dětská obezita také ve Velké Británii, kde slavný šéfkuchař Jamie Oliver bojuje za lepší stravování dětí.

Už v roce 2005 vyzval britskou vládu, aby financovala změny ve stravování dětí. Vláda tehdy vyčlenila na lepší stravování žáků 280 milionů liber, byly zavedeny nové nutriční standardy a vydán zákaz prodeje nezdravého jídla ve školních budovách. Po pěti letech průzkum ukázal, že nárůst dětské obezity se výrazně zpomalil a zároveň o 14 procent klesl počet dětských absencí kvůli nevolnosti.

Mezi školními jídelnami se také soutěží. Pro děti se vaří i lahůdky: