Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum)

  20:00aktualizováno  20:00
Z kůry skořicovníku se získává známé koření – skořice, které vypadá jako oboustranně srolovaná trubička. Seženete jej v každém obchodě s kořením. Navíc je velmi účinnou zbraní proti mravencům.

Skořicovník cejlonský je mohutný tropický strom. | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Skořicovník je jednou z nejstarších léčivých a aromatických bylin na světě, znali jej již staří Egypťané či Řekové. Používali jej k léčbě téměř všech druhů nemocí.

Popis: Skořicovník cejlonský je mohutný tropický strom, dorůstající výšky až 10 metrů. Patří mezi čeleď vavřínovitých. První zmínky jsou již ze starověké Číny, avšak původní místo výskytu je Srí Lanka a Malabárské pobřeží v Indii. Tento statný strom má silnou a aromatickou kůru. Silné větve nesou střídavé, kožovité, tmavozelené listy, které jsou na rubu o odstín světlejší. Skořice se získává z mladých, usušených výhonků této dřeviny, které mají výrazně naoranžovělou barvu. Květenství je vrcholičnaté s bílým nebo žlutým květem o šesti lístcích. Plodem je hnědočervená bobule.
Stanoviště: Skořicovníku se nejlépe daří v písku na částečně či zcela zastíněném místě s dostatkem dešťových srážek a stálým podnebím s velmi vysokou teplotou.
Výskyt: Vyskytuje se především v tropických oblastech jako je Brazílie, Jamajka, Čína, Austrálie nebo Seychellské ostrovy.
Léčivé účinky: Skořice se hodí k léčbě nevolnosti, průjmu či zvracení. Působí desinfekčně, podporuje trávení a činnost srdce. V těhotenství je přísně zakázaná.
Použití: Především se přidává do pokrmů jako výrazné ochucovadlo. Výborná je například v kombinaci s jablky. Dále se využívá především pro parfumerii nebo v potravinářství jako konzervační gel.
Ohrožení: Není ohrožena.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis). Čajovník má bíle zbarvený
Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis)

Známá kulturní rostlina rozšířená a užívaná po celém světě.   celý článek

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,
Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.