VIDEO: Chlebíček na sladko. Zkuste skořicovo-datlový podle cukrářky

  • 1
Nejlépe chutná ještě teplý, Markéta Krajčovičová ho doporučuje jako ideální přesnídávku. Nebo si ho dopřejte se šálkem horké čokolády, třeba na víkendovou snídani nebo za chladných podzimních večerů, které se nezadržitelně blíží.

Na těsto si připravte 250 g hladké mouky, 40 g (což jsou zhruba 2 lžíce) změklého másla a máslo na vymazání formy, 25 g (tedy necelé dvě lžíce) práškového cukru, 14 g (2 lžičky) prášku do pečiva, 1 vejce a 75 ml mléka.

Na náplň budete potřebovat 75 g jemného hnědého třtinového cukru, 100 g vypeckovaných a na kousky pokrájených datlí, 50 g (tedy cca 2,5 lžíce) změklého másla, 1 lžička (7 g) mleté skořice a 1,5 lžíce tuzemského rumu.

Příprava voňavého sladkého chlebíčku krok za krokem

V misce smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny.
Našlehané mléko s vajíčkem přilijte do misky s moukou smíchanou s kypřícím...
Pak si těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte.

V míse smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny. V další míse smíchejte mouku a kypřící prášek, přidejte cukr a změklé máslo. Přilijte našlehanou směs mléka s vajíčkem, promíchejte a těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Rukama ho propracujte, vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte chvilku odpočinout.

Datle vypeckujte a pokrájejte na kousky.
K datlím přidejte změklé máslo, torchu hnědého cukru, skořici...
...přilijte trochu rumu a pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily.

Mezitím si připravte náplň: do misky nasypte vypeckované a na kousky pokrájené datle, přidejte změklé máslo, hnědý cukr, trochu skořice a rum. Směs pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily. "Máslo je potřeba důkladně rozetřít o stěny misky, ono se nám za chvíli s rumem spojí," radí Markéta.

Odpočinuté těsto ještě naposledy propracujte.
Na plát naneste připravenou skořicovo-datlovou směs a rovnoměrně rozetřete.
...přeložte podélně napůl a zatočte.

Pak už zase můžete sáhnout po odpočinutém těstě. Pracovní plochu si trochu podsypte moukou, těsto naposledy propracujte a vyválejte z něj obdélníkový plát, asi 5 mm silný. Plát rovnoměrně potřete připravenou voňavou směsí a stočte jako roládu. Vrchní část po celé délce rozřízněte, podélně přeložte na polovinu, zatočte, jako byste ho chtěli ždímat, a vložte do kulaté formy.

V troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby chlebíček nechte asi pět minut odpočinout, pak ho opatrně oddělte od okraje, vyjměte z formy, lehce pocukrujte a nakrájejte na dílky. Ještě teplý je nejlepší.  

Kromě chlebíčku Markéta vystřihne i jedlého skarabea

Ve druhém dílu druhé série úspěšného pořadu Božské dorty (k vidění v pondělí po osmé večer na televizi Prima love) vytvaruje cukrářka Markéta Krajčovičová potahovaný dort do podoby bájného skarabea. Zjevně dobře inspirovaná návštěvou výstavy Tutanchamonova hrobu a pokladů na pražském Výstavišti.

Jak na chlebíček i skarabea

Pokud byste se pouštěli do podobně složitě tvarovaného dortu jako je skarabeus, nesmíte vyválet potahovou hmotu příliš na tenko, aby se vám na dortu neobjevily praskliny. Naštěstí lze ale takto poškozené místo snadno opravit. Podle Markéty stačí vzít kousek hmoty, navlhčit jej a přilepit na poškozené místo. Takže klidně tvarujte podobně složité tvary jakou jsou broučí nožičky, linie krovek či detaily broučí hlavy.

Právě na tyto drobnější detaily se dají krásně využít odřezky korpusu. Když je vytvarováno, celý korpus se natře krémem a nechá ztuhnout v lednici. Díky vrstvičce krému se totiž celý povrch dortu pěkně vyhladí a usnadní usazení vyválené potahové hmoty (na to se můžete podívat zde).