Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Skotské vdolečky s rozinkami, plněné šlehačkou a džemem

  0:30aktualizováno  0:30
Kdo by si ke kávě rád nedopřál chuť vdolečků se šlehačkou a ovocným džemem. Jenže každý zrovna nemusí ty smažené, z kynutého těsta podobného koblihovému. Cukrářka Markéta Krajčovičová nabízí jejich trochu jinou variantu, navíc vylepšenou o rozinky, recept původem ze Skotska.

Potřebné ingredience: 270 g hladké bílé mouky, 90 g na lepek bohaté hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva, 100 g másla, 85 g práškového cukru, nastrouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 2 vejce, 100 ml mléka, a 115 g rozinek, které přes noc namočte do šálku černého čaje vylepšeného lžící tuzemského rumu. Na náplň smetana na šlehání a kvalitní ovocný džem.  

Postup krok za krokem

Do mísy dejte máslo, cukr a nastrouhanou citronovou kůru a začněte šlehat. Přitom postupně přidejte obě vajíčka a přilijte mléko. Zatímco se směs šlehá, smíchejte si v misce vedle obě mouky s kypřicím práškem do pečiva, pak šlehání zpomalte a pomalu mouku přisypte.

Jak na plněné vdolečky

Jakmile se vše promíchá, vypněte šlehač a přidejte přes noc namočené a na cedníku odkapané rozinky. Ty už vmíchejte jen ručně, aby zůstaly celé. Hotové těsto si vyklopte na potravinářskou fólii, zabalte do tvaru válečku a dejte ho zhruba na hodinku či na dvě do ledničky odpočinout.

Odpočinuté těsto si vyklopte na pomoučený vál či jinou pracovní plochu a vyválejte z něj tenčí placku. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrájejte kolečka, pokud se vám vykrajovátko lepí, pomoučete jeho okraje. Pak vykrájená kolečka přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C na 15 až 18 minut. Zbytek těsta si zatím uložte do fólie a zpracujte později, nebo ho rovnou zpracujte celé a dejte péct více plechů najednou.

Vychladlé vdolečky podélně rozkrojte, na spodní část naneste lžičku smetany (ušlehané se špetkou soli a případně doslazené podle chuti) a lžičku kvalitního džemu s vysokým podílem ovoce, přiklopte je vrchní částí vdolečku a můžete servírovat, ať už k čaji nebo ke kávě.

Dort pro kováře Markéta nazdobila čerstvými jahodami obalenými v čokoládě.

Tyto skotské plněné vdolečky Markéta připraví v pondělí po osmé večer na televizi Prima love v dalším díle pořadu Božské dorty od Markéty. A samozřejmě upeče i sladký dort. Tentokrát pro kováře diabetika, což by pro každou cukrářku samozřejmě byla výzva. 

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

S tchánovci v jednom domě: Soužití nám zničilo vztahy
S tchánovci v jednom domě: Soužití nám zničilo vztahy

Příběh, který zažilo spoustu rodin a těžko se o něm mluví. Podaří se napravit vztahy, nebo soužití navždy rodinu zničí?

Najdete na iDNES.cz