Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Tupou škrabku na zeleninu nevyhazujte. Nabrousíte ji za pár minut

Seriál
Škrabka na zeleninu či ovoce má v kuchyni každý, je to pro snadnější vaření velmi často používaný pomocník. Bývá ovšem brzy ztupený. Není problém ji pomocí jemného diamantového pilníčku lehce nabrousit, ukazuje brusič Marek Neuman.

„V zásuvkách nám leží zapomenuté škrabky, které už neslouží svému účelu. Naštěstí, ať už máte škrabku levnou nebo designově dokonalou a tedy i drahou, její nabroušení je jednoduché,“ říká Neuman, brusič zVostra.

Škrabek je mnoho typů, nejjednodušší mají tvar písmene té, třeba na loupání paprik nebo rajčat jsou ideální ty, jež mají zoubky, další škrabkou vytvoříte tenounké nudličky zvané julienne. 

„Všechny se ale dají nabrousit, když se ztupí. U některé budete potřebovat víc času, jiná škrabka je po pár tazích ostrá hned,“ upozorňuje mistr brusič.

Nejlépe je začít s broušením velmi jednoduché škrabky, která má jen jedno ostří.

Vystačíte si s diamantovým pilníkem

Na broušení takové škrabky stačí obyčejný plochý diamantový pilníček, který je k dostání v každé specializované prodejně. Pak už jen najít tu správnou část zkoseného ostří a jemnými, pravidelnými tahy ho brousit tak, aby s pilníkem svíral úhel 30 až 35 stupňů. Při broušení není třeba velká síla.

Marek Neuman

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

„Když na druhé straně ostří ucítíte otřep po celé délce škrabky tak, jak se ocel přehrnula přes hranu, je hotovo. Pak přiložíte pilník z druhé strany ostří a lehce otřep srovnáte,“ vysvětluje Marek s tím, že je opravdu za pár minut vše hotové. 

„A ten, kdo doma vaří, ostrou škrabku určitě ocení,“ dodává mistr brusič, když se loučí svým zavedeným „Čus, brus!“

Podle Marka Neumana je ideální nacvičit broušení škrabky ještě před Vánocemi, kdy se na kuchyňské lince objeví vedle brambor i kořenová zelenina a všechny další suroviny tak potřebné na salát podávaný při slavnostní večeři 24. prosince.

Škrabku však použijete celoročně. Určitě patří k základnímu vybavení každého kuchaře. Ne náhodou patří k základnímu předepsanému vybavení už v okamžiku, kdy adepti nastupují do učebního oboru kuchař-číšník.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...