Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co s tvrdými skrojky parmazánu? Rozpusťte je do omáčky

aktualizováno 
Znáte to. Tak dlouho strouháte z výseče tvrdého sýra, až vám zbude jen kus tvrdého okraje. Někdo doporučuje namočit ho do mléka a potom nastrouhat, ale není to žádná velká radost. Ale jde to i jinak.

Můžete strouhat, jak chcete, ale většinou vám vždycky tvrdá část parmazánu zůstane. | foto: Profimedia.cz

Jak tedy využít skrojky tvrdého sýra beze zbytku, aniž byste si ostrouhali špičky prstů i kloubky? Zkuste třeba recept, kterým zasnoubíte sýrovou lahůdku s kořenovou zeleninou a spojíte je do lahodné omáčky. Bez zahuštění jíškou.

Využít lze rovněž celé kuře, nebo třeba jen kuřecí prsa, v našem případě šlo o tzv. motýlky, tedy o kuřecí prsa s kostí. Z kořenové zeleniny jsme použili kousek celeru, petržel a dvě mrkve, přidat můžete i cibuli a česnek. Z koření pak sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list a lístky čerstvého tymiánu.

Fotogalerie

Očištěné maso orestujte na kousku másla a olivového oleje, přihoďte kousky očištěné a pokrájené kořenové zeleniny, tvrdé zbytky parmazánu, výše uvedené či jiné oblíbené koření a přidejte hrníček vroucí vody. Vše přikryjte poklicí a na hodinu a půl (prsa) až dvě (celé kuře) strčte do trouby vyhřáté na 130 °C. Během této doby maso neodkrývejte ani nepodlévejte.

Jakmile je dopečeno, vyndejte na čistý talíř maso a změklé kousky parmazánu a z hrnce (či pekáčku) vyberte a vyhoďte koření, případně i cibuli a česnek. Ve vypečené šťávě (záleží na množství, případně přidejte vývar nebo trochu vroucí vody) pak rozmixujte změklou kořenovou zeleninu, skvěle vám omáčku sama o sobě zahustí.

Vyjmuté kousky parmazánu pokrájejte na kostičky, vložte do mixéru, přidejte trochu již téměř hotové omáčky či vývaru a vše rozmixujte na co nejjemnější kaši, kterou vmíchejte do omáčky. Pak ji podle chuti dochuťte solí či pepřem. A můžete servírovat. S bramborem, knedlíkem, rýží, podle chuti. Případně vraťte maso do hotové omáčky a nechte uležet do druhého dne.

Máte jiný praktický tip, jak využít tvrdé kousky parmazánu? Podělte se o něj.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.