Slané silvestrovské dobroty zvládnete skvěle s formičkami a želatinou

Kromě uzeného lososa, tuňáka či kvalitních sýrů nakupte i plátkovou želatinu a pořiďte si silikonové plato s drobnými formičkami, které se nejčastěji používají na výrobu pralinek. A máte připravený základ originálních slaných chuťovek, kterými ohromíte nejen na Silvestra.
Nebojte se experimentovat, s pomocí plata silikonových formiček a želatiny

Nebojte se experimentovat, s pomocí plata silikonových formiček a želatiny vytvoříte nekonečné množství variant opravdu originálních a hlavně vynikajících jednohubek. Zprava v silikonové formě napečené parmazánové kostičky plněné kaviárem, sýrové trojúhelníčky z mozarelly na rajčatovém chlebu, lososové terčíky, pyré z modrých brambor plněné pastou z ančoviček s česnekem a další varianty plněných parmazánových kostiček. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Plata silikonových formiček vtisknou formu delikátním směsím s tuňákem či mozarellou, ztuženým kvalitní plátkovou želatinou. Především v Itálii, odkud tip na čarování se želatinou pochází, se tato příprava lahůdek těší velké oblibě.

Příprava želatinových dobrot

Ani vy se nebojte s želatinou experimentovat. Vzniknou chuťově vynikající a současně efektní kousky na pohled: uzený losos, tuňák, kaviár, sýrová nebo šunková pěna, připravit se dá i barevně zajímavé pyré ze speciální odrůdy fialových brambor. Můžete využít i své oblíbené a osvědčené směsi, kterými obvykle natíráte silvestrovské chlebíčky či jednohubky.

Prohlubně v jednotlivých želatinových kouscích vám dají ještě další prostor, jak slanou mňamku povýšit na delikatesu. Můžete je naplnit například ochucenou zakysanou smetanou, jemnou sýrovou česnekovou pěnou, případně třenou pastou z ančoviček. A místo třešničky přidat kousek čerstvé petrželky, lístek bazalky nebo pár kuliček kaviáru.

Recept na parmazánové chlebové kostičky

Jako "sokl" pro želatinové terčíky, oválky, trojúhelníčky použijte kousek toustového chleba. Potřebný tvar jednoduše vypíchnete z plátku toustového chleba, který nemusí být jenom bílý, ale je třeba ochucený rajčaty či ořechy. Případně si v plátech silikonových formiček napečte i domácí chlebíky, aby bylo vaše menu opravdu dokonalé. V tom případě ale raději sáhněte po osvědčeném receptu na chlebové těsto. Například naše parmazánové kostičky jsou opravdu vyzkoušené.

Budete potřebovat 250 g másla, 14 g soli, 100 g parmazánu, 150 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky (z mletých mandlí), 100 g škrobové moučky, 200 g vařených brambor, 2 vejce, 20 g olivového oleje. 

Ke kouskům změklého másla přidejte do velké mísy sůl a jemně strouhaný parmazán. Přisypte předem promíchanou směs hladké mouky s mandlovou moukou a škrobovou moučkou a jemně nastrouhané uvařené a zchladlé brambory. Těsto nakonec zadělejte vejci a olivovým olejem a nejlépe v robotu je dobře propracujte.

Hotové těsto rozdělte lžičkou do formiček v silikonovém platu a do každé je pečlivě natlačte. Povrch urovnejte a dejte plata péct do trouby vyhřáté na 185 °C na 10 až 15 minut. Upečené kousky z formiček vyjměte, plato opět naplňte těstem a pokračujte v pečení.

Zchladlé kostičky můžete použít jako sokl pro jakýkoliv želatinový kousek, případně je "jen" naplňte. Hodí se například červený kaviár nebo pomazánka z taveného sýra jemně ochucená česnekem. Přízdobou mohou být kousky parmazánu nebo marinované mušle či krevetky.

Příprava lososových terčíků krok za krokem

Suroviny potřebné k přípravě želatinových lososových terčíků

Připravte si 300 g tvrdého či polotvrdého sýra výraznější chuti, 400 g uzeného lososa nebo tuňáka, 4 plátky kvalitní želatiny a na dochucení sůl, mletý černý pepř, kopr, zelenou petrželku či jinou vhodnou bylinku. Na dozdobení si můžete přichystat zakysanou smetanu, ochutíte ji podle své chuti, a skleničku kapari.

Pokud si nenapečete chlebíky vlastní, nezapomeňte na plátky světlého toustového chleba a tvořítko, kterými z nich vypíchnete požadovaný tvar. Kousky chleba můžete pro vylepšení chuti ještě osmažit na olivovém oleji.

Jemně nastrouhaný tvrdý nebo polotvrdý sýr nechte rozehřát v parní nebo horké
K sýru přidejte na drobno pokrájené kousky lososa a do této směsi vmíchejte ve

Sýr jemně nastrouhejte, vložte do misky a v horké lázni ho nahřejte do rozpuštění. Přidejte lososa nebo tuňáka rozděleného na kousky a vmíchejte v mikrovlnce nebo v horké lázni rozehřátou želatinu, kterou jste nechali s dostatečným předstihem nabobtnat v troše vody.

Směs dochuťte solí, pepřem a bylinkami, přidat můžete i trochu strouhané
Připravenou hmotu naplňte do formiček dříve, než začne želatina pracovat, a
Lososové želatinové terčíky na světlém toustovém chlebu, dozdobené ochucenou

Směs dochuťte dle potřeby solí, pepřem, sekaným koprem nebo petrželkou a lžičkou ji naplňte do oválných formiček v silikonových platech. Na chvilku uložte do chladničky, případně do mrazáku, pak ztuhlé kousky z formiček vyjměte a položte na připravené oválky vykrojené z plátků bílého chleba, opečené na pánvi na troše olivového oleje. Do prohlubně na každém kousku vložte trochu ochucené zakysané smetany a přidejte poupě kapari či jinou přízdobu.

Další tipy a recepty na silvestrovské slané i sladké delikatesy najdete v prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší cukroví.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...