Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

  12:19aktualizováno  12:19

Slizák mazlavý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewSlizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká ke sběru, ale jinak se jedná o vynikající jedlou houbu připomínající klouzek obecný.
Jak již rodové i druhové jméno napovídají, slizák mazlavý je docela dost slizká, mazlavá houba. Vyrůstá obvykle pod jehličnatými stromy, zejména pod smrky. Většina houbařů jej nesbírá, a proto můžete na jednom místě najít až několik desítek exemplářů.

Klobouky jsou 5 - 10 cm široké, zprvu polokulovité, později až rozložené, se slizkou pokožkou, šedohnědé až čokoládově hnědé, naspodu se sbíhavými, zprvu bělavými, potom šedočernajícími lupeny, v mládí zastřenými průsvitným závojem, a bílým, pak zašedlým, 5 - 10 cm dlouhým a 1 - 2 cm šírokým, naspodu chromově žlutým třeněm; dužnina je v klobouku bílá, ve třeni žlutá. Výtrusy jsou hnědé.

Kde a kdy roste

Slizák mazlavý roste hojně, místy až velmi hojně od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, zejména však pod smrky a ve smrkových lesích.

Je jedlý. Nebojte se jich a vyzkoušejte je v kuchyni. Před tím, než je ale seberete, musíte je očistit, což jde docela lehce – třeň oškrábete nožem a slizkou slupku z klobouku jedním tahem stáhnete. Budete překvapeni, jaká se ze slizáka stane úhledná houba. Ve většině atlasů je popisován jako jedlá, výborná houba. Díky jeho vzhledu si jej téměř nemůžete poplést, neboť je dole na třeni sytě žlutý a jediná záměna hrozí snad jen s klouzkem obecným, který je také jedlý, ovšem jeho třeň je celý bílý a namísto lupenů má rourky.

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.