Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

  12:19aktualizováno  12:19

Slizák mazlavý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewSlizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká ke sběru, ale jinak se jedná o vynikající jedlou houbu připomínající klouzek obecný.
Jak již rodové i druhové jméno napovídají, slizák mazlavý je docela dost slizká, mazlavá houba. Vyrůstá obvykle pod jehličnatými stromy, zejména pod smrky. Většina houbařů jej nesbírá, a proto můžete na jednom místě najít až několik desítek exemplářů.

Klobouky jsou 5 - 10 cm široké, zprvu polokulovité, později až rozložené, se slizkou pokožkou, šedohnědé až čokoládově hnědé, naspodu se sbíhavými, zprvu bělavými, potom šedočernajícími lupeny, v mládí zastřenými průsvitným závojem, a bílým, pak zašedlým, 5 - 10 cm dlouhým a 1 - 2 cm šírokým, naspodu chromově žlutým třeněm; dužnina je v klobouku bílá, ve třeni žlutá. Výtrusy jsou hnědé.

Kde a kdy roste

Slizák mazlavý roste hojně, místy až velmi hojně od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, zejména však pod smrky a ve smrkových lesích.

Je jedlý. Nebojte se jich a vyzkoušejte je v kuchyni. Před tím, než je ale seberete, musíte je očistit, což jde docela lehce – třeň oškrábete nožem a slizkou slupku z klobouku jedním tahem stáhnete. Budete překvapeni, jaká se ze slizáka stane úhledná houba. Ve většině atlasů je popisován jako jedlá, výborná houba. Díky jeho vzhledu si jej téměř nemůžete poplést, neboť je dole na třeni sytě žlutý a jediná záměna hrozí snad jen s klouzkem obecným, který je také jedlý, ovšem jeho třeň je celý bílý a namísto lupenů má rourky.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Najdete na iDNES.cz