Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slovenskou velikonoční známku promnete prsty a zavoní po vanilce

  10:25aktualizováno  10:25
Vůni vanilky přidali odborníci do barvy při tisku známky, která v nákladu 1,7 milionu sjela ze strojů pražské poštovní tiskárny cenin. Kromě filatelistů by měla navnadit i běžné spotřebitele k obnovení tradice posílání velikonočních pohledů.

K zaslání pohledu ze Slovenska do Čech stačí dvě voňavé známky s beránkem. | foto: pofis.sk

Slovenská pošta každoročně vydává na Vánoce a Velikonoce známky s církevními nebo lidovými motivy. Letos je na té velikonoční vyobrazen tradiční sváteční beránek s červenou stuhou kolem krku. Na první pohled je nová slovenská známka docela obyčejná. Stačí jí však trochu promnout prsty a začne se z ní šířit vanilkové aroma přidané do barvy.

Voňavá známka láká kromě sběratelů také lidi, kteří by před Velikonocemi místo zaslání pohledu příbuzným a přátelům dali přednost spíše telefonátu nebo elektronické komunikaci v podobě krátkých sms správ či e-mailu. Pošta si slibuje, že letos dají lidé přednost "navoněné" známce. 

Při odeslání pohlednice s "vanilkovou" známkou ze Slovenska do Česka bude její efekt přesně dvojnásobný; poštovné od našich východních sousedů přijde na 0,80 eura (19,50 Kč), čemuž přesně odpovídají dvě známky s velikonočním beránkem.

Letošní známka s vanilkovým aroma ale není první svého druhu, kterou Slovenská pošta vydala. V minulosti už vyšly známky s vůní narcisu či jehličí. Před Vánocemi to letos bude známka s vyobrazením medovníku a vůní skořice.

Autor:




Nejčtenější

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Takto vypadá normální koňský profil. Ilustrační snímek.
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.