Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slovenskou velikonoční známku promnete prsty a zavoní po vanilce

  10:25aktualizováno  10:25
Vůni vanilky přidali odborníci do barvy při tisku známky, která v nákladu 1,7 milionu sjela ze strojů pražské poštovní tiskárny cenin. Kromě filatelistů by měla navnadit i běžné spotřebitele k obnovení tradice posílání velikonočních pohledů.

K zaslání pohledu ze Slovenska do Čech stačí dvě voňavé známky s beránkem. | foto: pofis.sk

Slovenská pošta každoročně vydává na Vánoce a Velikonoce známky s církevními nebo lidovými motivy. Letos je na té velikonoční vyobrazen tradiční sváteční beránek s červenou stuhou kolem krku. Na první pohled je nová slovenská známka docela obyčejná. Stačí jí však trochu promnout prsty a začne se z ní šířit vanilkové aroma přidané do barvy.

Voňavá známka láká kromě sběratelů také lidi, kteří by před Velikonocemi místo zaslání pohledu příbuzným a přátelům dali přednost spíše telefonátu nebo elektronické komunikaci v podobě krátkých sms správ či e-mailu. Pošta si slibuje, že letos dají lidé přednost "navoněné" známce. 

Při odeslání pohlednice s "vanilkovou" známkou ze Slovenska do Česka bude její efekt přesně dvojnásobný; poštovné od našich východních sousedů přijde na 0,80 eura (19,50 Kč), čemuž přesně odpovídají dvě známky s velikonočním beránkem.

Letošní známka s vanilkovým aroma ale není první svého druhu, kterou Slovenská pošta vydala. V minulosti už vyšly známky s vůní narcisu či jehličí. Před Vánocemi to letos bude známka s vyobrazením medovníku a vůní skořice.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz