Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slovenský čuvač

aktualizováno 

Slovenský čuvač | foto: Petra Konečná

Země původu:

Slovenská republika

Zařazení:

FCI sk. I. - plemena ovčácká, pastevecká a honácká

Standard č. 142

Historie:  

Slovenský čuvač patří do rodiny pasteveckých a honáckých psů. Někdy také bývá označován za čuvače tatranského. Z názvu vyplývá, že se jedná o plemeno, které mělo za úkol hlídat a pást stáda ovcí v krásném a někdy nevlídném prostředí Tater. Slovenský čuvač se dokázal vyrovnat i s útokem vlků nebo divokých psů. Jeden dobře připravený pes nahradil práci celé skupiny lidí. 

Povaha a chování:    

Je neobyčejně věrný a srdnatý, vždy připravený postavit se jakékoliv škodné, i medvědu či vlku. Aby jej bylo možno i v noci odlišit od škodících zvířat, byl podle prastaré tradice chován jen v bílé barvě.

Vzhled:  

Plemenné znaky tatranského čuvače odpovídají typu horského psa pevné konstituce, mohutné stavby, silné kostry a husté bílé srsti. Po staletí se přizpůsoboval drsnému klimatu slovenských hor, zejména Tater. Tělo je mírně obdélníkového formátu a spočívá na silných, poměrně dlouhých nohách.

Průměrný věk:

11 - 12 let

Péče: 

Slovenský čuvač je nenáročné samostatné plemeno. Spotřeba krmiva je spíše střední. Hustá delší srst dobře chrání před nepřízní počasí. Neupravuje se, ale měla by se pravidelně česat a to zvláště v období línání. Plemeni lépe vyhovuje pobyt v kotci než v bytě. Čuvač potřebuje pohyb a byl zvyklý pracovat samostatně. Jeho výchova musí být důsledná.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů slovenských čuvačů v ČR

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Tibetský teriér
Tibetský teriér

Společenské plemeno, které v Tibetu stále hlídá stáda a majetek svého pána  celý článek

Belgický grifonek
Belgický grifonek

Belgický grifonek miluje svou rodinu a je bez ní nešťastný.  celý článek

Hamiltonův honič
Hamiltonův honič

I ve Švédsku mají skvělá lovecká plemena  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.