Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sluka svraskalá (Rozites caperatus)

  12:27aktualizováno  12:27

Sluka svraskalá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTato výborná houba je dosud lehce nedoceněná a houbaři málo vyhledávaná. Pokud se vám zdá, že je podobná pavučincům, nemýlíte se. Je jim nejen podobná, ale také jejich přímá příbuzná. Splést si ji můžete hlavně s pavučincem kozlím (Cortinarius traganus), ale i s jinými druhy. 

Lidově se jí říká „lesní žampion“, i když se žampiony ji nepoutají žádné rodinné svazky.

Klobouky jsou 3 - 10 cm široké, zprvu paličkovitě uzavřené, pak polokulovitě sklenuté a nakonec až ploše rozložené, hladké, za sucha svraskalé a rozpraskané, hlínově žlutavé, zprvu bělomodravě ojíněné, naspodu s úzkými, hlínově žlutavými až hnědavě okrovými lupeny a bělavým, jemně šupinkatým, 5 - 10 cm dlouhým a 1 - 2 cm širokým třeněm, který nese bělavý prsten s dvojitým okrajem. Výtrusy jsou rezavohnědé.

Kde a kdy roste

Sluka svraskalá roste místy hojně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených, vzácně též listnatých lesích, hlavně v borech, také ale ve smrčinách, na kyselých půdách.

Je jedlá, výborná. Tato nadmíru cenná houba je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa. Pokud ji bezpečně neznáte, raději si nález nechte ověřit.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté, Houby


Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.