Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření pomáhají vytvářet mraky. Vědci z University of Reading tvrdí, že tuky uvolněné během vaření mohou vytvářet složité trojrozměrné struktury v atmosférických aerosolových kapkách.

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí. | foto: Profimedia.cz

Podle měření vědci zjistili, že zhruba 10 % aerosolu nad Londýnem tvoří tukové částice, tento jev dávají do souvislosti s oblibou pouličního jídla fish and chips. Kousky přesmaženého tuku tvoří takzvaná kondenzační jádra, která se podílejí na tvorbě mraků. Pomáhají molekulám vody shlukovat se a vytvořit souvislou vrstvu vodní páry. Podobná kondenzační jádra vznikají i ze slané mořské vody, písku nebo sopečného popela (studii vědců z University of Reading najdete zde).

Jak to funguje

Ve své studii výzkumníci levitovali kapičky solanky a kyseliny olejové, mastné kyseliny spojené s vařením. 

Zjistili, že molekuly tuku se shromažďují do vysoce strukturovaných "lipotropních" fází - krystalických mřížek kuliček nebo válců, o kterých je známo, že ovlivňují příjem vody. 

Další experimenty ukázaly, že mastné kyseliny v těchto strukturách byly odolnější vůči ozonu, a tak mohly přežít déle a cestovat dále v atmosféře. 

Zjištění naznačují, že prodloužené životnosti těchto molekul mohou pomoci vytvářet mraky.

Podle vědců může smažení dokonce ovlivnit počasí a teoreticky vypočítávají, že může mít ochlazující efekt. Mračna jsou světlá, takže odrážejí teplé sluneční záření z vesmíru. 

Na druhou stranu výzkumníci přiznávají, že jejich práce je velmi teoretická. V praxi by se muselo k dosažení chladicího efektu tak hodně smažit, až by se vyplýtvalo tolik energie, že by chladicí efekt zřejmě „nepřebil“ vliv emisí, které by vznikly při výrobě energie potřebné na smažení.

„Je známo, že molekuly mastných kyselin povlečou povrch aerosolových částic v atmosféře a mohou ovlivnit schopnost aerosolu vytvářet tvorbu mraků,“ tvrdí Christian Pfrang, spoluautor studie. „Nicméně je to poprvé, co jsme uvažovali o tom, co tyto molekuly dělají uvnitř aerosolové kapičky, a ukázali jsme, že se mohou shromáždit do řady složitých, uspořádaných vzorků a struktury. To znamená, že v atmosféře mohou vydržet déle,“ vysvětluje.

Zjistili, že molekuly tuku se shromažďují do vysoce strukturovaných lipotropních fází – krystalických mřížek kuliček nebo válců, které ovlivňují příjem vody. Další experimenty ukázaly, že mastné kyseliny v těchto strukturách byly odolnější vůči ozonu, a tak mohly přežít déle a cestovat dále v atmosféře. Důsledkem prodloužené životnosti těchto molekul je snazší vytváření mraků.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025