Smilovat se nad kaprem většinou znamená jeho konec

aktualizováno 
Dokážete vlastnoručně "klepnout" živého kapra? Pokud ne a rozhodnete se dát mu svobodu, zřejmě mu podepíšete úmrtní list. Podle odborníků může přežít jen při splnění přísných podmínek, kterých lze doma ve vaně jen těžko dosáhnout.

Ilustrační foto | foto: shutterstock.com

Čím prošel, než se s vámi setkal

Výlovy se pořádají v období od 20. září do 20. listopadu. Kolem prvního termínu se loví takzvané “mladší ročníky“, v druhém pak tržní ryby, které jdou do sádek. Na sádkách o ně po dobu jednoho měsíce pečují ti samí rybáři, kteří je před několika týdny vylovili. Ryby tam čekají na galodvoz do tradičních kádí, které jsou typickým symbolem předvánočního období.

V kádích

"Kapr by měl v kádích bez problémů přežít. Je ovšem nutné splnit následující podmínky: musí mít především dostatek prostoru k pohybu. To často obchodníci nedodržují a v kádích tak bývá víc ryb, než pro kolik je určená," zlobí se Aleš Kříž z Rybářství Třeboň a dodává: "Další naprosto klíčovou věcí je dostatečné provzdušňování vody. Nejlepší je, když káděmi protéká voda. galTo je ale občas technicky nemožné. Prodejce by tedy měl mít alespoň vzduchování.“

Ideální teplota vody je pod 10 °C. Ve studené vodě se totiž rybě mění metabolismus. Jakmile klesne pod zmiňovaných deset stupňů, ryba již nepřijímá potravu. V takových podmínkách tedy není nutné ji krmit. Zároveň není tak živá a nesnaží se z kádě vyskočit. Pokud se tedy ryba v kádi téměř nehýbe, teplota vody je pravděpodobně úplně ideální. To ale většina prodejců splní, protože teplota ve vodovodním řadu je v zimních měsících určitě nižší než zmiňovaných 10 °C.

Jak vás mohou u kádě ošidit? O praktikách obchodníků při zabíjení kapra se můžete dočíst a shlédnout video ZDE

Jak ho opatrovat

galNež si pořídíte takzvaného “kapra na doma“, kterého pak sami zabijete nebo se naopak rozhodnete nechat ho žít a pustíte ho zpět do řeky, měli byste vědět, jak s ním nakládat. Jestliže je váš domov od místa, kde ho budete kupovat, vzdálený hodinu a méně, měl by kapr přežít transport i na suchu. Bude-li vám ale cesta trvat o něco déle, odborníci doporučují rybu zabalit do mokrého hadru a opatrně převážet v igelitové tašce.

Kamarád do vany

sphKapr by měl mít dostatečný prostor. Asi vyberete vanu, kterou je potřeba provzdušňovat třeba sprchou. Netrapte kapra tím, že začnete s napouštěním až po příchodu domů, potřebuje svoji "hladinku", takže na něho myslete už předtím, než se vypravíte ke kádím, a předem napusťte plnou vanu. Protékající voda by měla být stejně jako voda ve vaně dostatečně studená. V takovém prostředí by pro kapra neměl být problém vydržet až 14 dní, chybou by bylo nechat vodu odstát, a tím i zteplat.

Stále to ale nevyvrací fakt, že se tím kapr trápí. Když pomineme, že je pro něj vana naprosto nefyziologickým prostředím, zůstává zde ještě několik teplotních šoků způsobených několika transporty.

Svobodu - ano, nebo ne?

galMnoho lidí se ale při pohledu do vany a představě budoucích "jatek" rozhodne pustit kapra zpět do řeky. "Odborníci sice varují, že ryba nepřežije teplotní šok, ten ale nemusí nastat. Jestliže opravdu chováte kapra v doporučované teplotě a cestou nebo výlovem nebyl nijak poškozen, pak má reálnou šanci v řece přežít a dožít se až 20 let," tvrdí Aleš Kříž. Ptejme se ale, komu se podaří tyto teploty ve vaně skutečně dodržet.

Naopak podle RNDr. Josefa Kurfürsta z České zemědělské univerzity v Praze dochází často při manipulaci s rybou k drobným poraněním a po vypuštění zpět do řeky se kapr jen těžko adaptuje na nové podmínky. Ve většině případů tedy podle Josefa Kurfürsta dochází k pomalému umírání.

"Vánoční kapři pocházejí z produkčních rybníků a před distribucí na trh jsou umístěni v sádkách, kde 2 až 3 měsíce nepřijímají potravu. Přitom dochází k jejich vylehčení - vyprazdňuje se jim zažívací trakt a maso se též zbavuje případné bahnité příchuti. Jejich organismus je tak částečně oslaben. Kapr se pak velmi obtížně adaptuje na nové podmínky, například je velký rozdíl mezi rybníkem s dostatkem potravy a řekou. Končí ve většině případů uhynutím," vysvětluje.

Autoři:
Témata: Advent a Vánoce

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Najdete na iDNES.cz