VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

  12:44aktualizováno  12:44
K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v rozumném množství směle přidejte i smrk ztepilý. Respektive čerstvé výhonky na koncích jeho větviček. Jsou křehké, příjemně kyselé, plné vitaminu C a v kuchyni se s nimi dá čarovat.
Část 1/4

Smrk ztepilý  (Picea abies) je jeden z nejběžnějších jehličnanů. „Keltové jej považovali za symbol věčného života, protože zůstával stále zelený. Tady někde možná začíná symbolika vánočních stromečků,“ tvrdí expertka na jedlé byliny Jana Vlková.

Fotogalerie

Do kuchyně se trhají jen světlé měkké konce větviček a vždy jen tolik, aby vaše sklizeň strom nepoznamenala. „Výhonky je vždy třeba sklízet ve chvíli, kdy se klubají z jemného šupinatého pouzdra nebo bezprostředně potom. Smrk je dřevina, takže výhonky začnou jednoduše dřevnatět,“ vysvětluje Vlková. V lednici vám čerstvé výhonky vydrží i několik dní.

Mají příjemnou nakyslou chuť, oceníte je v kombinaci s masem, lze je přidat do tatarských bifteků i k tlačence, hodí se i do teplé kuchyně. „Zkuste s nimi před servírováním zdobit dušená masa, šťouchané brambory, rizoto. Uvidíte, jak strávníky mile překvapí,“ usmívá se expertka. 

S výhonky zacházejte jako s kořením, nepřehánějte to s konzumací. A vždy je nejdřív jemně nasekejte. Krásně se z něj uvolní typické aroma.

V kuchyni zkuste i jedli či modřín

Podobně jako smrkové výhonky, lze v kuchyni zkusit využít i výhonky jedle nebo modřínu. Jediným kritériem je, zda vám chutnají.

Sbírejte je ideálně na stromech rostoucích ve volné přírodě, zapomeňte na šlechtěné stromy či živé ploty. „V kuchyni lze experimentovat i s velmi mladinkými, ještě měkkými šiškami modřínu,“ dodává Vlková.

Aby nebylo pochyb, jak jehličí chutná v těch správných kombinacích, připravila nám Jana Vlková před kamerou kuličky z čerstvého sýr, obalené v jehličí. Měkký sýr stačí nechat před přípravou vykapat, kuličky budou pevnější. Sýr osolte a ochuťte oblíbeným kořením, vytvarujte z něj kuličky a obalte je v nasekaném jehličí. A máte osvěžující a voňavé jednohubky.

Ochutnali jsme i sladkou lesní šlehačku s pěnovými pusinkami či smrkovou marmeládu, výhonky lze i zavařovat na způsob okurek. Tyto tři recepty z knížek Jany Vlkové najdete dále.


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz