Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

  12:44
K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v rozumném množství směle přidejte i smrk ztepilý. Respektive čerstvé výhonky na koncích jeho větviček. Jsou křehké, příjemně kyselé, plné vitaminu C a v kuchyni se s nimi dá čarovat.
Část 1/4

Smrk ztepilý  (Picea abies) je jeden z nejběžnějších jehličnanů. „Keltové jej považovali za symbol věčného života, protože zůstával stále zelený. Tady někde možná začíná symbolika vánočních stromečků,“ tvrdí expertka na jedlé byliny Jana Vlková.

Do kuchyně se trhají jen světlé měkké konce větviček a vždy jen tolik, aby vaše sklizeň strom nepoznamenala. „Výhonky je vždy třeba sklízet ve chvíli, kdy se klubají z jemného šupinatého pouzdra nebo bezprostředně potom. Smrk je dřevina, takže výhonky začnou jednoduše dřevnatět,“ vysvětluje Vlková. V lednici vám čerstvé výhonky vydrží i několik dní.

Mají příjemnou nakyslou chuť, oceníte je v kombinaci s masem, lze je přidat do tatarských bifteků i k tlačence, hodí se i do teplé kuchyně. „Zkuste s nimi před servírováním zdobit dušená masa, šťouchané brambory, rizoto. Uvidíte, jak strávníky mile překvapí,“ usmívá se expertka. 

S výhonky zacházejte jako s kořením, nepřehánějte to s konzumací. A vždy je nejdřív jemně nasekejte. Krásně se z něj uvolní typické aroma.

V kuchyni zkuste i jedli či modřín

Podobně jako smrkové výhonky, lze v kuchyni zkusit využít i výhonky jedle nebo modřínu. Jediným kritériem je, zda vám chutnají.

Sbírejte je ideálně na stromech rostoucích ve volné přírodě, zapomeňte na šlechtěné stromy či živé ploty. „V kuchyni lze experimentovat i s velmi mladinkými, ještě měkkými šiškami modřínu,“ dodává Vlková.

Aby nebylo pochyb, jak jehličí chutná v těch správných kombinacích, připravila nám Jana Vlková před kamerou kuličky z čerstvého sýr, obalené v jehličí. Měkký sýr stačí nechat před přípravou vykapat, kuličky budou pevnější. Sýr osolte a ochuťte oblíbeným kořením, vytvarujte z něj kuličky a obalte je v nasekaném jehličí. A máte osvěžující a voňavé jednohubky.

Ochutnali jsme i sladkou lesní šlehačku s pěnovými pusinkami či smrkovou marmeládu, výhonky lze i zavařovat na způsob okurek. Tyto tři recepty z knížek Jany Vlkové najdete dále.

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...