VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

  12:44aktualizováno  12:44
K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v rozumném množství směle přidejte i smrk ztepilý. Respektive čerstvé výhonky na koncích jeho větviček. Jsou křehké, příjemně kyselé, plné vitaminu C a v kuchyni se s nimi dá čarovat.
Část 1/4

Smrk ztepilý  (Picea abies) je jeden z nejběžnějších jehličnanů. „Keltové jej považovali za symbol věčného života, protože zůstával stále zelený. Tady někde možná začíná symbolika vánočních stromečků,“ tvrdí expertka na jedlé byliny Jana Vlková.

Fotogalerie

Do kuchyně se trhají jen světlé měkké konce větviček a vždy jen tolik, aby vaše sklizeň strom nepoznamenala. „Výhonky je vždy třeba sklízet ve chvíli, kdy se klubají z jemného šupinatého pouzdra nebo bezprostředně potom. Smrk je dřevina, takže výhonky začnou jednoduše dřevnatět,“ vysvětluje Vlková. V lednici vám čerstvé výhonky vydrží i několik dní.

Mají příjemnou nakyslou chuť, oceníte je v kombinaci s masem, lze je přidat do tatarských bifteků i k tlačence, hodí se i do teplé kuchyně. „Zkuste s nimi před servírováním zdobit dušená masa, šťouchané brambory, rizoto. Uvidíte, jak strávníky mile překvapí,“ usmívá se expertka. 

S výhonky zacházejte jako s kořením, nepřehánějte to s konzumací. A vždy je nejdřív jemně nasekejte. Krásně se z něj uvolní typické aroma.

V kuchyni zkuste i jedli či modřín

Podobně jako smrkové výhonky, lze v kuchyni zkusit využít i výhonky jedle nebo modřínu. Jediným kritériem je, zda vám chutnají.

Sbírejte je ideálně na stromech rostoucích ve volné přírodě, zapomeňte na šlechtěné stromy či živé ploty. „V kuchyni lze experimentovat i s velmi mladinkými, ještě měkkými šiškami modřínu,“ dodává Vlková.

Aby nebylo pochyb, jak jehličí chutná v těch správných kombinacích, připravila nám Jana Vlková před kamerou kuličky z čerstvého sýr, obalené v jehličí. Měkký sýr stačí nechat před přípravou vykapat, kuličky budou pevnější. Sýr osolte a ochuťte oblíbeným kořením, vytvarujte z něj kuličky a obalte je v nasekaném jehličí. A máte osvěžující a voňavé jednohubky.

Ochutnali jsme i sladkou lesní šlehačku s pěnovými pusinkami či smrkovou marmeládu, výhonky lze i zavařovat na způsob okurek. Tyto tři recepty z knížek Jany Vlkové najdete dále.




Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Najdete na iDNES.cz