Recept na lesní šlehačku ke sladkým dezertům
Jehličí nasladko je šokující, ale božská kombinace. Čokoláda s ním podle Vlkové ladí nejlépe. Doporučuje šlehačku vyzkoušet s brownies, vynikající je ale i s pusinkami z vaječných bílků, a pokud se vám nechce péct, můžete k pěně podávat jen čokoládovou zmrzlinu.
Potřebné ingredience pro 4 osoby:
- cca 100 g smrkových výhonků
- 100 g krupicového cukru
- 3 plátky želatiny (bez ní by se vám šlehačka srazila)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 ml citronové šťávy
- květy vistárie můžete použít na ozdobení
Na brownies (do pekáčku velikosti 25 x 30 cm):
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 200 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 110 g hladké mouky
Smrkové výhonky a cukr rozmixujte na kaši. V kastrolku uveďte k varu 200 ml vody a stáhněte ji ze sporáku. V trošce vody rozpusťte změklou želatinu. Smíchejte smrkovou kašičku, smetanu a citronovou šťávu a ke směsi přilijte vodu se želatinou. Propasírujte jemným cedníkem a nechte alespoň 4 hodiny vychladit v lednici. Před podáváním ušlehejte jako normální šlehačku.
Na brownies rozpusťte čokoládu s máslem nad vodní lázní a nechte lehce zchladnout. Cukr prošlehejte s vajíčky a zlehka postupně vmíchejte nejprve rozpuštěnou čokoládu s máslem a potom i mouku. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Střed brownies musí zůstat lehce krémový. Na talířky či do poháru aranžujte kousky brownies, smrkovou pěnu a zdobte květy.