Smrková marmeláda
Marmeláda je vynikající tip pro všechny, kdo nemají chuť péct vánoční cukroví, ale stejně mají chuť na sladké. Opravdu dobré sušenky přece můžete k marmeládě i koupit a nebudete o nic ochuzeni.
Na přibližně 5 skleniček o objemu 150 ml potřebujete:
- 1 kg + 80 g smrkových výhonků
- nejsilnější želírovací prostředek 3:1
- 400 g krystalového cukru
- 200 ml citronové šťávy
Kilo mladých smrkových výhonků přiveďte k varu s 1,5 litrem vody, stáhněte z plamene a nechte malou chvilku - cca 1 až 3 minuty - macerovat. Slijte, nechte vychladnout, přidejte zbylé mladé výhonky a všechno společně rozmixujte.
Želírovací prostředek rozpusťte podle návodu (obvykle se lžící cukru) v troše vody, přidejte k rozmixované směsi a uveďte do varu. Dále vařte podle návodu na sáčku. Po 3 minutách přidejte zbylý cukr a citronovou šťávu a ještě důkladně povařte podle návodu asi 5 minut. Potom plňte do vyvařených sklenic, ihned zašroubujte a skladujte na chladném místě.
Smrková marmeláda má lehce natrpklou chuť pryskyřice, což je zajímavé, ale oceníte to především v malém množství. Marmeláda se nejlépe hodí jako ochucovadlo krémů, ať už šlehačkových, z mascarpone či máslových. Výborná je i k sýrům.