Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Smrž vysoký (Morchella ellata)

  12:30aktualizováno  12:30

Smrž vysoký | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiOd roku 1966, kdy byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl. Z ekonomického hlediska však brání jejich intenzivnímu pěstování poměrně komplikovaný vývojový cyklus. V roce 2000 byla zveřejněna informace, že je možné amatérsky pěstovat smrže daleko levnější technologií.

Smrž vysoký je velmi podobný smrži obecnému, je však tmavší, téměř černý, se žebry a mezerami uspořádanými do svislých řad. Klobouk bývá veliký a zašpičatělý. Celá houba dosahuje 5 – 15 cm výšky. Třeň je dutý a bílý.

Kde a kdy roste

Smrže hledejte na jaře v zahradách, na úhorech, na okrajích cest a na nepoužívaných železničních tratích.

Smrže špičatého je stejně jako smrže obecného nejlepší usušit. Při úpravě za syrova dbejte na správné očištění plodnic. Nezapomeňte je poté příčně rozkrojit, abyste se přesvědčili, že v nich není žádný hmyz. Jeden z nejlepších způsobů přípravy pokrmů ze smržů je nadívání velkých plodnic. Také se hodí k masitým jídlům a omáčkám. Sušením zintenzivní jeho vůně, což většinu jídel zlepší.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.