Smrž vysoký

Smrž vysoký | foto: www.houbar.cz

Smrž vysoký (Morchella ellata)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiOd roku 1966, kdy byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl. Z ekonomického hlediska však brání jejich intenzivnímu pěstování poměrně komplikovaný vývojový cyklus. V roce 2000 byla zveřejněna informace, že je možné amatérsky pěstovat smrže daleko levnější technologií.

Smrž vysoký je velmi podobný smrži obecnému, je však tmavší, téměř černý, se žebry a mezerami uspořádanými do svislých řad. Klobouk bývá veliký a zašpičatělý. Celá houba dosahuje 5 – 15 cm výšky. Třeň je dutý a bílý.

Kde a kdy roste

Smrže hledejte na jaře v zahradách, na úhorech, na okrajích cest a na nepoužívaných železničních tratích.

Smrže špičatého je stejně jako smrže obecného nejlepší usušit. Při úpravě za syrova dbejte na správné očištění plodnic. Nezapomeňte je poté příčně rozkrojit, abyste se přesvědčili, že v nich není žádný hmyz. Jeden z nejlepších způsobů přípravy pokrmů ze smržů je nadívání velkých plodnic. Také se hodí k masitým jídlům a omáčkám. Sušením zintenzivní jeho vůně, což většinu jídel zlepší.