Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sněhová fréza: konec dřiny s úklidem sněhu

  1:00aktualizováno  1:00
Hodně záleží na tom, k jakému účelu má být určena. Domovník městského činžáku potřebuje jiný stroj než majitel penzionu v horách. Ten se musí připravit na investici v řádu desetitisíců.

Silnější stroje s pojezdem se zakousnou i do větší vrstvy sněhu | foto: Mountfield

Jeden, anebo dva stupně

* jednostupňová fréza - sníh nabíraný šnekovými koly se hrne do zužujícího se komínku a vyhazuje se do několikametrové vzdálenosti (u levnějších výrobků)
* dvojstupňová fréza - část výkonu motoru se používá pro pohon ventilátoru, který sníh odhazuje do velké vzdálenosti

Cenové relace za koupi sněhové frézy se liší v řádech. Malou elektrickou frézu lze v akci koupit ani ne za dva tisíce, lze ji ale používat jen jako jakousi lepší sněhovou lopatu. Vrstva mokrého sněhu vyšší než pět centimetrů může znamenat, že se v konečném výsledku nadřete víc než s obyčejným hrablem, tyto frézky nemívají vlastní pohon na kola. A než najdete a natáhnete prodlužovačku, měli byste chodník vyčištěný i ručně, a ještě s dobrým pocitem, že jste něco udělali pro své tělo.

Na co stačí elektřina

Nejlevnější elektrické frézy jsou vhodné k odklízení čerstvě napadaného sněhuMalé elektrické frézy ale není třeba zatracovat. Jen si při nákupu všimněte základních parametrů. Nejlevnější výrobky umějí odklidit za hodinu 100 kg sněhu, což je v praxi téměř k nepotřebě.

Vyplatí se tedy volit výrobky s vyšším výkonem s kapacitou kolem 300 kg sněhu, motory mívají příkon alespoň 1 300 W, často i více. Takový přístroj může posloužit tomu, kdo si chce ulehčit práci s úklidem náhlého sněhu v městském prostředí, řeší jen chodník přilehlý ke své komunikaci, takže lze bez problému použít elektrické napájení. Oproti nejlevnějším modelům se ale musí počítat s cenou od 8 000 korun výš.

Na benzin

Menší frézy poslouží hlavně kolem domuZatímco elektrické frézy poslouží pro úpravu menších pevných chodníků či parkovišť u domu, majitelé větších pozemků (a delších přilehlých chodníků) budou muset sáhnout do kapsy o něco hlouběji. Osvobodí se tím od prodlužovací šňůry.

V cenové relaci mezi deseti a dvaceti tisíci korunami se většinou najdou jednoduché stroje bez pohonu kol, to znamená, že majitel horské chaty v těžkém terénu po tomto modelu nesáhne. Frézu v podstatě opět "táhne" rotující šnek, malá kolečka jsou vhodná pro zpevněný povrch.

Královská kategorie

U jednostupňové frézy není výhoz tak účinnýPokud máte chalupu v horách a jezdíte každý týden na lyže, měli byste myslet o kategorii výš. Sáhněte při výběru mezi frézy, které mají pohon kol (pásové modely jsou určeny spíš pro profesionální využití). Pneumatiky připomínají traktorové vzory.

U dvoustupňových fréz se sníh Frézování tu probíhá ve dvou fázích. V první z nich ocelový šnek odkrojí dávku sněhu a naservíruje ji do prostoru výkonného ventilátoru, který ji ve druhé fázi odhodí do mnohametrové vzdálenosti. S takovou frézou se nemusíte bát přijet na hory ani při probíhající sněhové kalamitě. Stroj se zakousne do půlmetrové sněhové pokrývky jako nůž do dortu a za chvíli máte před domem pořádek. Za frézu podobného výkonu (za minutu odhází až tunu sněhu) však zaplatíte přes třicet tisíc korun - jednotlivé modely se liší výkonem motoru, šířkou záběru, ale i dalšími vymoženostmi, jako je možnost nařídit směr výfuku sněhu od místa řidiče, platí se i za značku.

K malotraktůrku je možné dokoupit frézu jako další příslušenství

Jako stavebnice

Pokud bydlíte na venkově a navíc hospodaříte jako drobný zemědělec, potřebujete drobnou mechanizaci k obdělávání záhumenku nebo pokosení louky. Pak je výhodné koupit motorovou jednotku s koly a takzvanou aktivní převodovkou, na kterou "navěsíte" nejen třeba bubnovou sekačku, ale i tvrdý kartáč k odstraňování čerstvě napadaného sněhu, radlici nebo sněhovou frézu. Zřejmě nejznámějším výrobcem podobných systémů na našem trhu je firma Vari, u které si můžete podle potřeby vybrat pohonné jednotky. K nim pak jednoduše připojíte kartáč anebo výkonnou dvoustupňovou frézu. Není to levné, pokud si ale uvědomíte, že traktůrek bude sloužit i v létě, nadělá v hospodářství spoustu užitečné práce.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.