ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Víte, že...Sója je vhodným prostředkem pro vegetariány. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které obsahují například ryby, o které jsou vegetariáni ochuzeny. Dají se z ní vyrábět mnohé výrobky, jako jsou sojové mléko, maso, sýr tofu, hladká a hrubá mouka nebo tak známá sojová omáčka, nepostradatelná do čínských jídel. |
Popis: Sója je jednoletá asi 1 metr vysoká rostlina z čeledi bobovité. Původně pochází z východní Asie. Má střídavé listy, které jsou po celém povrchu jemně rezavě chlupaté. Květy, vyrůstající v hroznech jsou zbarveny do běla nebo fialova. Plodem je hnědý, chlupatý lusk, který odstává od stonku a nese 2-4 různobarevná, olejnatá semena o velikosti hrášku.
Stanoviště: Roste na teplém místě s dostatkem světla.
Výskyt: V dnešní době se pěstuje v mnoha zemích, původem je však z východní Asie. Pěstuje se především v teplejších oblastech.
Léčivé účinky: Semena sóji obsahují nenasycené mastné kyseliny a užívají se ve farmakologii. Obsahují celou řadu vitamínů a látek tělu prospěšných. Napomáhají při cukrovce, krvetvorbě, posilují nervovou soustavu. Při pravidelném užívání výrazně snižují hladinu cholesterolu.
Období květu: Kvete od července do srpna.
Ohrožení: Není ohrožena.