Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ekologický nadšenec objevil solární vaření. Udivuje jím celou ulici

aktualizováno 
Zapálený kutil a ekolog David Frank si postavil na zahradě venkovní kuchyni, kde může opékat klobásky nebo dokonce péct v troubě. K "pohonu" používá slunce.

Solární koncentrátory nejsou v průmyslu žádnou novinkou. David Frank objevil i malou variantu vhodnou na zahradu. A tak se do vařiče zamiloval, že neodolal a vyzkoušel ho na vlastní kůži. "Je to o životním stylu. Kdo přes sezonu tráví hodně času venku, je to ideální pro celé rodinné vyvařování. A dětem po slunečném dnu říkám: Vidíte, teď jsme nevypustili žádné emise," směje se nadšenec.

"Teď ho povezu sestře na chatu. Má strašně vysoký tarif elektřiny, a když je tam s dětmi, věčně ohřívají vodu na nádobí v rychlovarné konvici a pak se diví účtům. Takto si plynule mohou vařit a nakonec se jim peníze za vařič vrátí," vysvětluje. Solární vařič totiž není právě levný, stojí přes osm tisíc korun, tedy jako lepší plynový gril.

"Ten talíř soustředí veškerou energii do středu a ohřívá dno hrnce a hořejškem zase poklici nebo obsah hrnce nebo pánve," vysvětluje Frank. U trouby se zase používají dvě nastavitelná zrcadla, která přes sklo ohřívají vnitřek, takže může dosáhnout až dvou set stupňů Celsia.

Na každém z přístrojů je stínoměr, jehož pomocí se kontroluje správná poloha proti slunci. Talíř je potřeba přenastavit každou půlhodinu, u trouby to stačí udělat jednou za dvě hodiny.

"Jednak mám díky sluníčku vaření zadarmo, jednak se tu využívá výhod pomalého vaření. To jídlo je jiné, šťavnatější," obrací jednu z nevýhod solárního vaření ve svůj prospěch. Celý proces je totiž pomalejší než s normálními spotřebiči.

Náš videotým to otestoval v praxi: bavorské klobásky se pekly 25 minut, zeleninová polévka se vařila 40 minut, lasagne se pekly tři hodiny. Podle Franka se dají upéct buchty nebo bábovka ještě v pozdně odpoledním slunci.

Venkovní solární kuchyně má ještě další nevýhodu: když je zataženo, budete držet hladovku. A používat musíte jen černé nádobí, které lépe předává přijaté teplo.

Solární vařič Davida Franka je profesionální výrobek, ale na internetu najdete i návody na domácí výrobu. Jako ideální se ukázalo použít vysloužilou parabolu s co největším průměrem a polepit ji stříbrnou fólií. Pak už nezbývá, než vymyslet uchycení tak, aby bylo možné nastavovat ji všemi směry ke slunci, a způsob uchycení hrnce.

Podívejte se na video, jak funguje solární vařič v praxi.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

První modely motorových nebyly příliš praktické ani efektivní.
Moderní pilové řetězy „vynalezla“ nenápadná larva. Kouše dřevo stejně

Moderní pilový řetěz vynalezl všeuměl Joe Cox, který systém řezání odkoukal od larev tesaříka. Po hodinách pozorování zjistil, že se umějí prokousávat dřevem...  celý článek

Instantní fotoaparát vyrobený z lega
Už žádný digitál, řekl si kutil a vyrobil instantní fotoaparát z lega

Albertino Tam (40) z Hongkongu jednou uviděl, jak kamarád vyhodil krabici plnou lega. A napadlo ho, že by z kostek mohl vytvořit fotoaparát, který by fotil...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.