Ekologický nadšenec objevil solární vaření. Udivuje jím celou ulici

  • 187
Zapálený kutil a ekolog David Frank si postavil na zahradě venkovní kuchyni, kde může opékat klobásky nebo dokonce péct v troubě. K "pohonu" používá slunce.

Solární koncentrátory nejsou v průmyslu žádnou novinkou. David Frank objevil i malou variantu vhodnou na zahradu. A tak se do vařiče zamiloval, že neodolal a vyzkoušel ho na vlastní kůži. "Je to o životním stylu. Kdo přes sezonu tráví hodně času venku, je to ideální pro celé rodinné vyvařování. A dětem po slunečném dnu říkám: Vidíte, teď jsme nevypustili žádné emise," směje se nadšenec.

"Teď ho povezu sestře na chatu. Má strašně vysoký tarif elektřiny, a když je tam s dětmi, věčně ohřívají vodu na nádobí v rychlovarné konvici a pak se diví účtům. Takto si plynule mohou vařit a nakonec se jim peníze za vařič vrátí," vysvětluje. Solární vařič totiž není právě levný, stojí přes osm tisíc korun, tedy jako lepší plynový gril.

"Ten talíř soustředí veškerou energii do středu a ohřívá dno hrnce a hořejškem zase poklici nebo obsah hrnce nebo pánve," vysvětluje Frank. U trouby se zase používají dvě nastavitelná zrcadla, která přes sklo ohřívají vnitřek, takže může dosáhnout až dvou set stupňů Celsia.

Na každém z přístrojů je stínoměr, jehož pomocí se kontroluje správná poloha proti slunci. Talíř je potřeba přenastavit každou půlhodinu, u trouby to stačí udělat jednou za dvě hodiny.

"Jednak mám díky sluníčku vaření zadarmo, jednak se tu využívá výhod pomalého vaření. To jídlo je jiné, šťavnatější," obrací jednu z nevýhod solárního vaření ve svůj prospěch. Celý proces je totiž pomalejší než s normálními spotřebiči.

Náš videotým to otestoval v praxi: bavorské klobásky se pekly 25 minut, zeleninová polévka se vařila 40 minut, lasagne se pekly tři hodiny. Podle Franka se dají upéct buchty nebo bábovka ještě v pozdně odpoledním slunci.

Venkovní solární kuchyně má ještě další nevýhodu: když je zataženo, budete držet hladovku. A používat musíte jen černé nádobí, které lépe předává přijaté teplo.

Solární vařič Davida Franka je profesionální výrobek, ale na internetu najdete i návody na domácí výrobu. Jako ideální se ukázalo použít vysloužilou parabolu s co největším průměrem a polepit ji stříbrnou fólií. Pak už nezbývá, než vymyslet uchycení tak, aby bylo možné nastavovat ji všemi směry ke slunci, a způsob uchycení hrnce.

Podívejte se na video, jak funguje solární vařič v praxi.