Místo, kde nikdy nemáš tušení, co se bude podávat. Nicméně víš, že to bude skvělé a s láskou připravené. Zhruba tak by se podle všeho dalo charakterizovat místo, kde kralují Pepa a jeho žena Mari.
Cítí se tu jako u moře, protože tu mohou provozovat svůj oblíbený kiteboarding neboli kiting, a je tu nádherná příroda. K vesnickému konceptu kavárny a ubytování vonícímu Itálií pak už byl jen kousek. Je tu nádherný výhled jak na vodní hladinu, tak na okolní kopce obklopující Pavlov. Proto se sem při výletech s rodinou tak rád vrací i šéfkuchař Jan Punčochář. V rámci Souboje na talíři sem tedy své kolegy nemohl nevzít.
Pepa z Marinády vaření miluje. Schopni jsou ubytovat jen pár hostů, takže pro ně nevaří ve velkém, zato z lokálních sezonních surovin. To jsou důvody, proč ho tak baví si s jídlem opravdu hrát. Vždyť se podívejte na úvodní video, jak na ohni připravil T-bone steak a brambůrky na seně pro tři věhlasné šéfkuchaře. A ti byli nadšeni.
Přemek a Radek se pak těšili, jak v kulisách pozdního léta na Pálavě sami také připraví stařené maso na ohni. Použít museli i víno, a k masu připravit také několik příloh. Kdo prohraje, sveze se na kitu s Pepou, řekl Honza.
Radek Kašpárek se v první chvíli rozhodl připravit malé brambůrky na seně v soli a prachu ze sušených hub, k tomu tvaroh s bylinkami a grilované maso. Přemek Forejt vsadil na hovězí svíčkovou a pojal celý pokrm tak, jak to dělá Pepa: co je tady a teď, z toho vařím. A těžce improvizoval. Jak přes úskalí venkovního vaření a grilování oba šéfkuchaři dopadli?
Večer se u příjemně osvětleného stolu na zahradě rozhodlo. Respektive rozhodovaly chuťové buňky i oči Pepina, jeho ženy Mari a rodičů.
Radek Kašpárek servíroval 80 dnů zrající vysokou roštěnou na kosti přelitou šťávou, brambůrky pečené na seně v houbovém prachu, patizony na kachním sádle zapečené s rokfórem a plněné cibule zastrouhané vyzrálým ovčím sýrem. A jako dezert šlehaný kravský sýr s ovocnou zmrzlinou a lískovými oříšky. Hosté byli nadšeni.
Menu s dezertem od Radka Kašpárka
Přemek Forejt servíroval hovězí svíčkovou opečenou na grilu a poté marinovanou v pivu a sojové omáčce. Dále pečenou hovězí svíčkovou naloženou do másla, zeleninový salát s karotkou, římským kmínem, hořčicí a rozinkami v rumu, jako dezert pak hrozny na karamelu, se semínky. A speciální drink, jehož základem byl šípkový sirup v kombinaci s kontušovkou a šťávou z hroznů. Hostitele Pepu jeho improvizace nadchla.
Svíčková improvizace od Přemka Forejta
O vítězi nakonec rozhodl Jan Punčochář, protože obě jídla byla naprosto dokonalá, hlasování skončilo plichtou. Přemek Forejt chtěl vyhrát moc, protože zatím v Souboji na talíři exceloval třikrát, jeho kolegové čtyřikrát. A dočkal se. Rozhodlo maso, protože Radek ho kvůli pětiminutové nepozornosti přece jen lehoulince přetáhl.
A místo kitingu si nakonec Pálavu všichni tři užili z výšky, z balonu. Oslavili tak vyrovnaná vítězství všech vzájemných soubojů v poměru 4:4:4.