Souboj na talíři měl výhled na Pálavu a voněl stařeným masem na ohni

  22:25
Když mohl Přemek Forejt, rodák z Brna, vzít své kolegy do vietnamské restaurace v Praze, proč by Pražák Honza Punčochář nevzal Přemka s Radkem Kašpárkem na jižní Moravu. Na místo, kam se rád vrací. Na Pálavu, do viničního domu Marináda, kde kouzlí poctivou domácí kuchyni i na ohni. A výhled mají k nezaplacení.
V kulisách Pálavy se pod širým nebem muselo vařit skvěle.

V kulisách Pálavy se pod širým nebem muselo vařit skvěle. | foto: TV Nova

Místo, kde nikdy nemáš tušení, co se bude podávat. Nicméně víš, že to bude skvělé a s láskou připravené. Zhruba tak by se podle všeho dalo charakterizovat místo, kde kralují Pepa a jeho žena Mari.

Cítí se tu jako u moře, protože tu mohou provozovat svůj oblíbený kiteboarding neboli kiting, a je tu nádherná příroda. K vesnickému konceptu kavárny a ubytování vonícímu Itálií pak už byl jen kousek. Je tu nádherný výhled jak na vodní hladinu, tak na okolní kopce obklopující Pavlov. Proto se sem při výletech s rodinou tak rád vrací i šéfkuchař Jan Punčochář. V rámci Souboje na talíři sem tedy své kolegy nemohl nevzít.

Pepa z Marinády vaření miluje. Schopni jsou ubytovat jen pár hostů, takže pro ně nevaří ve velkém, zato z lokálních sezonních surovin. To jsou důvody, proč ho tak baví si s jídlem opravdu hrát. Vždyť se podívejte na úvodní video, jak na ohni připravil T-bone steak a brambůrky na seně pro tři věhlasné šéfkuchaře. A ti byli nadšeni.

Přemek a Radek se pak těšili, jak v kulisách pozdního léta na Pálavě sami také připraví stařené maso na ohni. Použít museli i víno, a k masu připravit také několik příloh. Kdo prohraje, sveze se na kitu s Pepou, řekl Honza.

Radek Kašpárek se v první chvíli rozhodl připravit malé brambůrky na seně v soli a prachu ze sušených hub, k tomu tvaroh s bylinkami a grilované maso. Přemek Forejt vsadil na hovězí svíčkovou a pojal celý pokrm tak, jak to dělá Pepa: co je tady a teď, z toho vařím. A těžce improvizoval. Jak přes úskalí venkovního vaření a grilování oba šéfkuchaři dopadli?

Večer se u příjemně osvětleného stolu na zahradě rozhodlo. Respektive rozhodovaly chuťové buňky i oči Pepina, jeho ženy Mari a rodičů.

Radek Kašpárek servíroval 80 dnů zrající vysokou roštěnou na kosti přelitou šťávou, brambůrky pečené na seně v houbovém prachu, patizony na kachním sádle zapečené s rokfórem a plněné cibule zastrouhané vyzrálým ovčím sýrem. A jako dezert šlehaný kravský sýr s ovocnou zmrzlinou a lískovými oříšky. Hosté byli nadšeni.

Brambůrky pečené na seně a houbovém prachu se skvělým čerstvým tvarohem od...
Plněné cibule zastrouhané vyzrálým ovčím sýrem (Radek Kašpárek)
Dezert v podobě šlehaného kravského sýra s ovocnou zmrzlinou a lískovými oříšky...

Menu s dezertem od Radka Kašpárka

Přemek Forejt servíroval hovězí svíčkovou opečenou na grilu a poté marinovanou v pivu a sojové omáčce. Dále pečenou hovězí svíčkovou naloženou do másla, zeleninový salát s karotkou, římským kmínem, hořčicí a rozinkami v rumu, jako dezert pak hrozny na karamelu, se semínky. A speciální drink, jehož základem byl šípkový sirup v kombinaci s kontušovkou a šťávou z hroznů. Hostitele Pepu jeho improvizace nadchla.  

Hovězí svíčková opečená na grilu a poté marinovaná v pivu a sojové omáčce...
Pečená hovězí svíčková naložená do másla (Přemek Forejt)
Zeleninový salát s karotkou, římským kmínem, hořčicí a rozinkami v rumu (Přemek...

Svíčková improvizace od Přemka Forejta

O vítězi nakonec rozhodl Jan Punčochář, protože obě jídla byla naprosto dokonalá, hlasování skončilo plichtou. Přemek Forejt chtěl vyhrát moc, protože zatím v Souboji na talíři exceloval třikrát, jeho kolegové čtyřikrát. A dočkal se. Rozhodlo maso, protože Radek ho kvůli pětiminutové nepozornosti přece jen lehoulince  přetáhl.

A místo kitingu si nakonec Pálavu všichni tři užili z výšky, z balonu. Oslavili tak vyrovnaná vítězství všech vzájemných soubojů v poměru 4:4:4.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...