Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pajšl není pro každého, i Forejtovi rostly ostravské plíčky v puse

  22:25
Jako by nestačilo, že Radek Kašpárek v rámci natáčení dalšího Souboje na talíři odvezl své kolegy, šéfkuchaře Jana Punčocháře a Přemka Forejta, do své rodné Ostravy a dal jim ochutnat rázovitosti svého kraje. Naservíroval jim i plíčky na smetaně, což bylo tentokrát za trest pro Přemka Forejta.

Radek Kašpárek prostě kolegům předvedl nejen černou krásu své milované rodné Ostravy, kde vyrostl a formoval se do své rázovité podoby. Mimo jiné je vzal na Bazaly, stadion Baníku, odkud je z jedné z tribun ten nejkrásnější výhled na Ostravu. Fárali i do dolu v původní těžní kleci.

A skončili na periferii Ostravy, jak dané místo v nadsázce označil Jan Punčochář. V restauraci U Kluků, kde tři mladí kolegové, Radim, Tomáš a vegetarián Filip, vaří pouze poctivá jídla z kvalitních čerstvých surovin. Do vaření se pustili, protože se sami neměli celé roky kde dobře najíst. Pro Přemka Forejta a Jana Punčocháře připravili na výslovné přání Radka Kašpárka právě plíčky na smetaně, podle tradičního receptu dědečka jednoho z nich, s omáčkou a knedlíky s uzeným masem.

No, každý něco nemusí. Co jsou pro Jana Punčocháře langoše a burgery, které si užil v Brně a u Olomouce, to jsou pro Přemka Forejta vepřové plíce. Vadí mu jejich konzistence, nikdy je neochutnal, poprvé až teď v Ostravě. A jak konstatoval kuchař, který je připravoval: „Vnitřnosti nejsou pro každého. Někdo to má fakt rád a někomu to roste v puse.“ Což byl evidentně Přemkův případ. I když knedlík a omáčka byly podle Honzy Punčocháře boží, a jako profík upřímně obdivoval i skvěle připravená, jemná, krémová plíčka. Není divu, že mají U Kluků přes obědy narváno.

Samozřejmě, že Honza a Přemek dostali od Radka za úkol připravit právě plíčky na smetaně, stejně tak dobré jako „od kluků“. Vařili venku, v bývalém průmyslovém areálu Dolu Hlubina, pod vysokými pecemi Vítkovických železáren. S tím, že kdo prohraje, vyšvihne z věže baníkovskou hymnu na celou Ostravu, čehož se Honza Punčochář jako zavilý sparťan obával jako čert kříže. Proto pajšl, kromě plíček i telecí jazyk, líčka a brzlík, vařil na jistotu, v papiňáku, aby bylo vše měkoučké.

A Přemek Forejt? „Plíčka? To nedám,“ řekl si, protože mu vadí jejich konzistence. A jal se připravovat vepřová líčka tak, aby byla naprosto dokonalá a švindl mu strávníci odpustili. Vaření si užíval, a ještě stihl dělat Honzovi naschvály. A soustředil se na dokonalé servírování, jak má ve zvyku. (Zde recept na proslavená Pohlreichova líčka z Imperialu.)

Forejtova vepřová líčka na červeném víně, zjemněná smetanou.
Padron papričky Přemek Forejt servírval na žhavém uhlí.
Padron papričky Přemek Forejt servírval na žhavém uhlí.

Forejtova vepřová líčka na červeném víně zjemněná smetanou s padron papričkami.

Radek Kašpárek si pozval na podvečerní ochutnávku na působivém místě Dolních Vítkovic svoji oblíbenou třídní profesorku ze střední a všechny tři kuchaře z restaurace U Kluků. A Přemek do poslední chvíle zarputile tvrdil, že zadáním byla líčka na smetaně: připravil je na červeném víně, zjemnil smetanou, k tomu pečený celer a celerové pyré, přidal kapary, cornishony i jalapeňos kvůli ostřejší chuti. A padron papričky servírované na hořícím uhlí. Stejné menu, jen bez masa, dostal i vegetarián Filip.

Honza Punčochář si přípravu pajšlu s dokonalým propojením různých chutí opravdu...
Pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčky i telecí líčka se smetanou, citronovou...
Pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčky i telecí líčka se smetanou, citronovou...

Honza Punčochář si přípravu pajšlu s dokonalým propojením různých chutí opravdu užil.

Honza si se servírováním také hodně pohrál a pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčka i telecí líčka se smetanou, citronovou kůrou a petrželkou, podával v odkrojené a vydlabané dýni posypané crumblem z chleba a špeku. Což vypadalo i chutnalo naprosto dokonale. K tomu podával salát z dýně v asijské variaci, v níž nechyběly křupavé smažené vepřové uši s asijskou omáčkou a telecím brzlíkem pečeným ve filo těstě a fermentované chilli papričky. Vegetarián jen dostal místo masa dýni.

Přemek Forejt si hymnu Baníku zazpíval z nejvyššího patra Dolní oblasti Vítkovice.

U Přemka všichni ocenili originalitu podávaní papriček i výborné jídlo s luxusním masem, propojení sladkých i kyselých chutí si pochvaloval i vegetarián. Ovšem Honza nejenže dodržel zadání a oslnil platingem, ale připravil podle všech i dokonalou explozi chutí. I pro vegetariána.

Spokojení strávníci ocenili obě jídla, nicméně v drtivém poměru 4:1 dali najevo, od koho ochutnali lepší plíčky. Z nejvyššího patra Dolní oblasti Vítkovice tak baníkovskou hymnu pro celou Ostravu (k obrovské úlevě sparťana Honzy Punčocháře) zazpíval Přemek Forejt: „Baníčku, my jsme s tebou, neopustíme tě, nikdy tě nezradíme...“ Rozléhalo se to krásně.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...