Valašskou kyselicu přetavil Forejt do bůčku ze selete, Punčochář do kuřete

  22:25
Z Ostravy není na Valachy daleko, takže není divu, že šéfkuchař Radek Kašpárek zatáhl své kolegy a kamarády Přemka Forejta a Honzu Punčocháře za „tetou Vandou“ do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. A to na polévku svého dětství: poctivou valašskou kyselicu.

Vanda Vrlová není je tak ledajaká valašská „teta“. Svůj kraj, jeho bylinky a lidová jídla studovala celý život, vždyť čtyřicet let pracovala ve Valašském muzeu. Dokonce vydala „knížečky“, jak jim sama říká, o bylinkách s místními recepty. A pracuje pořád, dokonce má profil na Facebooku.

Pro „kluky“ připravila valašskou kyselicu. Ovšem ne jen tak obyčejnou, ale postní, nýbrž dvojctihodnou, sváteční, s vajíčkem a klobáskou. Název kyselica se podle paní Vandy vžil až tak v šedesátých letech, do té doby se jí prý říkalo zelňačka, zelnice či zelná polévka. „Měli jsme ji rádi a zelé (zelí) bylo dost a bylo pořád. Kolikrát vydrželo od starého do nového, když se dobře opatřovalo. A je zdravé,“ popisuje přednosti polévky paní Vanda.

Podle Pohlreicha je zelňačka dokonce zabijákem špatné zimní nálady.

Není pochyb, že je paní Vanda také dobrá hospodyně. Takže nenechala Přemka Forejta a Honzu Punčocháře jen tak zahálet, sami si museli umlít mouku, utlouct máslo i nabrousit nože u kováře. Prostě bez práce nejsou koláče. Když jezdil jako dítě Radek Kašpárek do Beskyd s rodiči na túry, musel si talíř oblíbené kyselice nejdřív zasloužit.

A co dává podle paní Vandy kyselici tu správnou chuť? Někde ji prý koření majoránkou, někde pepřem. „A když si sama našlapu zelí, vykopu zemáky a ledaco kolem toho, tak ta chuť všeckého je úplně jinčí. K sedlákovi pro mléko, máslo, vajíčka, to je pak úplně jiná,“ ví své teta Vanda a tři šéfkuchaři jí nad talíři s její kyselicou přitakávají, že opravdu voní ledasčím.

Že budou každý sám za sebe vařit, to bylo Přemkovi i Honzovi jasné. A chvíli to vypadalo, že to bude právě kyselica, takže už se jim v hlavách doslova vařily recepty, jak tuto polévku povýší na plnohodnotné jídlo. Jenže Radek Kašpárek nakonec své zadání změnil, takže měli vytvořit hlavní jídlo kyselicou „pouze“ inspirované. Vždyť polévku už Radek měl. 

Forejt strávníky utáhl na pečený selečí bůček.

Zkušení šéfkuchaři nezaváhali a vaření jako za starých časů si opravdu užili. Jak mletí mouky, tak trhání švestek. A co se masa týká, Přemek Forejt si vybral jako základ selečí bůček, Honza Punčochář kuře. A co tedy nakonec porotě složené z místních zkušených kuchařek a hospodyněk servírovali? Podívejte se na úvodní video, stojí to za to.

Honza kuře naplněné zelím, s uzeným vepřovým kolenem, k tomu ještě omáčku s chutí kyselice a kyselé zelí se švestkami, škvarky a ančovičkami. A pagáče, které si Radek Kašpárek ještě dodatečně vyžádal. Respektive pokus o pagáče, jak šéfkuchař zdůraznil.

Kuře inspirované kyselicou podle Jana Punčocháře

Přemek pak bůček ze selete a vepřovou kotletu, pálené švestky a jako omáčku výpek z bůčku s majoránkou a kysané zelí. Kyselicu naservíroval s konfitovaným zelím, škvarky a drožďovou pomazánkou. A pagáče? Ty neudělal jen tak ledajaké, ale naplnil je škvarky, zelím a brynzou. A aby neponechal nic náhodě, nabídl k nim na namáčení ještě mističku s omáčkou ochucenou česnekem a výpekem z masa. 

A detaily asi rozhodly. Nakonec všem o špetičku víc chutnalo menu od Přemka Forejta. Takže si Honza Punčochář vyzkoušel šlapání zelí na „vlastní nohy“. I když ho bylo „jenom“ třicet kilo.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...