Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

aktualizováno 
„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu vaření. Z dobrých surovin dostane maximum, šetří čas a výsledek je chuťovou bombou. Vysoká gastronomie stojí za vyzkoušení i doma.

Sous-vide (v překladu z francouzštiny znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Je velmi šetrná, umožní dostat z kvalitní suroviny maximum a opravdu si ji vychutnat.

Fotogalerie

Přitom není nijak složitá, zvládnete ji i v běžné kuchyni. Tedy s patřičným vybavením: potřebujete kvalitní vakuovačku a troubu s termostatem (jak doma vařit sous-vide a nezruinovat se, čtěte zde).

Zdeněk Pohlreich pitval metodu sous-vide ve třetím díle své kuchařské akademie, kterou v neděli v podvečer premiérově odvysílala Prima.

Nejprve zašel za kolegou Davidem Šaškem do restaurace Coda, protože ho považuje za gurua této metody, kterou ve Francii rozpracovali v 70. letech pro šetrnou přípravu foie gras, tedy těch nejjemnějších husích jatýrek. To je velice drahá surovina, která při zpracování touto metodou neztratí svou váhu a vytěžíte z ní maximum chuti. 

Skvěle ale připravíte i vepřovou panenku či jehněčí kotletky, ty stačí vložit do vodní lázně o teplotě 57 °C na pouhé 2,5 hodiny. „Při více než 55 °C se totiž rozloží kolagen a kotletka je ve výsledku šťavnatá a růžová,“ vysvětluje Šašek. Díky šetrnosti se tato příprava hodí i na rybí maso.

Zdeněk Pohlreich ve své akademii touto metodou připraví hovězí žebírka, která nechá ve vakuu přetvářet v rozpadající se lahůdku celých 10 hodin. Po celou tu dobu nemusíte být v kuchyni - pro představu se podívejte na naše úvodní video. A dva mladé kuchaře pak nechá si před kamerami vyzkoušet přípravu králičího stehna a kuřecího masa. Pěkně krok za krokem. 

Budete-li mít možnost si tuto metodu někde vyzkoušet, třeba na kurzu či u přátel, neváhejte. Je to úplně jiné „vaření“ a výsledek chuťově opravdu stojí za to. Zda se ale sous-vide běžněji uplatní v našich domácnostech, ukáže až čas.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz