Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadšený soused kutil vám opraví staré rádio i remosku. Třeba v kavárně

  1:21
Vypadá to jako návrat v čase. Ovšem i dnes existují nadšení kutilové, kteří vám u sebe doma nebo v kavárně „za pár drobných“ opraví věc, jež byste jinak vyhodili.
Rande s opravářem si můžete dát ve vybrané kavárně, kam rozbité rádio,...

Rande s opravářem si můžete dát ve vybrané kavárně, kam rozbité rádio, spotřebič či jinou věc jednoduše vezmete s sebou. | foto: opravarna.cz

V Česku fungují stovky opravářů, kteří jsou na první pohled skrytí. Není to mnohdy ani jejich profese, spíš koníček nebo přivýdělek. Ale vy díky nim nemusíte vyhodit zdánlivě neopravitelnou věc.

Například starou remosku, u níž byste si mysleli, že už na ni ani nejdou sehnat náhradní díly. A opraví ji mnohdy na místě, kde byste to nečekali, třeba ve vaší oblíbené kavárně. Takových řemeslníků a akcí v poslední době přibývá. Často jsou těmito kutily senioři či technologičtí nadšenci.

Někteří věci opravují dokonce pouze z prosté radosti a pro zábavu. Může to být váš soused z vedlejšího vchodu, řezník z hlavní ulice nebo třeba „ten“ milý starý pán, který chodí každé ráno venčit do parku psa. Nejsou velkou konkurencí autorizovaným servisům, zato bývají levnější, domluva s nimi bývá jednodušší a v přátelštějším duchu. A hlavně, bývají blízko.

Jedním z nich je Luděk z Prahy. Své příjmení prozradit nechce, protože jako opravář si vydělává ve volném čase mimo své zaměstnání a nerad by, aby to jeho šéf zjistil. Specializuje se na domácí spotřebiče jako rádia či vysavače.

„Za tři roky jsem měl na stole stovky výrobků. Zrovna teď opravuji starou remosku,“ říká. Aby měl zákazníky, využívá svých známostí nebo už tři roky fungující server Opravarna.cz. „Tam na mě dostanou číslo a výrobek mi pak přinesou domů. I na ty staré remosky se dají náhradní díly pořád sehnat, oprava vyjde na tři až pět set korun,“ popisuje.

Nevyhazovat, ale opravit

Web Opravárna.cz vymyslel Jan Charvát. „Je to vlastně komunita, na jedné straně opraváři, na druhé lidé s rozbitými výrobky. My se je snažíme propojit, aby si každý mohl najít v okolí svého bydliště někoho, kdo mu pomůže s opravou,“ říká zakladatel projektu.

Na webu je zatím zaregistrováno 651 opravářů, velká část jsou takzvaní hobby opraváři, tedy takoví jako pan Luděk. Nápad, kterým se Jan Charvát inspiroval, původně vznikl v Nizozemí. 

Kromě webu organizuje Opravárna.cz také setkání v kavárnách po celém Česku, kam vždy v konkrétní den pozve opraváře a lidé si mohou zajít posedět a rovnou donést něco, co potřebují spravit. „Stále potřebujeme nové opraváře, veškerá registrace je pro ně zdarma,“ dodává Charvát s tím, že filozofií projektu je, aby lidé nekupovali pořád dokola věci nové, jak na to cílí obří výrobci z celého světa, ale pokoušeli se ty staré opravit.

Doufá, že v Česku, kde ještě před pár lety každý opravoval v garáži svou „škodovku“, by se nápad mohl dobře uchytit. V mnoha městech také fungují sdílené či veřejné dílny. Jednu před pár dny otevřeli ve Skautském institutu na Moravském náměstí v Brně. „Dílna je přístupná zdarma a určená lidem, kteří si sami chtějí něco opravit. Nářadí máme a rádi poradíme. Každý může přijít kdykoli ve všední den mezi 9:00 a 21:30,“ říká provozní Soňa Parke.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025