Grilovaný mořský okouník se zeleninou
Recept poslala Olga Rozsívalová.
„Recept na bylinkový olej zvaný Násilí jsem vyčetla z knížky, ale recept na grilovaného okouníka se zeleninou je můj vlastní. Možná se to nezdá, ale je to syté letní jídlo. Jako přílohu děláme stejným způsobem i jakoukoli listovou nebo jinou zeleninu, která je momentálně k dispozici. A protože se ryby grilují jen krátkou chvíli, dáváme pak na rozpálený gril opéct malé rané brambůrky,“ popisuje čtenářka.
Suroviny: Mořský okouník, citronová šťáva, bylinkový olej, okurka nebo mladá cuketa
Postup: Mořského okouníka (nebo jinou dobrou rybu) rozpulte podél páteře na dva díly, vydatně polijte z obou stran šťávou z citronu a přelijte bylinkovým olejem. Nechejte marinovat asi půl hodiny.
Zde posílejte čtenářské receptyAž do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny (viz box dole). Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde. |
Pak krátce ogrilujte na nepříliš rozpáleném grilu, stačí jen pár minut z každé strany. Kdo je zvyklý solit, ať si rybu dosolí, ale není to nutné. Mezitím nakrájejte jako přílohu okurku nebo cuketu na plátky, pokapejte citronovou šťávou a bylinkovým olejem a případně jen maličko osolte.
Bylinkový olej: Udeřte plochou stranou nože několik čerstvých neoloupaných stroužků česneku a feferonek, až se rozmáčknou, přidejte snítku šalvěje a rozmarýnu a květy fenyklu (nebo fenyklová semínka).
Zalijte dobrým olivovým olejem a nechejte vyluhovat dva týdny. Občas protřeste. Je to recept z knihy Marleny de Blasi Večery v Umbrii, zvaný Násilí (violenza). Hodí se na grilování masa a na zeleninu a také jako kosmetikum.
Velká letní grilovací soutěž o ceny
Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.
Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.