Minihamburgery
Soutěž jsme vyhlásili už 25. dubna vzhledem k tomu, že letošní počasí začalo připomínat grilovací sezonu těsně po konci zimy. Měli jste za úkol poslat fotografie z grilování a recept, abychom společně mohli inspirovat i ostatní čtenáře. Během příštího týdne se sejde odborná porota, která ze zveřejněných receptů vybere tři výherce.
První dnešní recept poslala Iveta Martinovská, která miluje hamburgery v miniaturní formě. Housky si také připravuje sama.
Recept na 12 bulek:
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 vejce, 150 ml oleje, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 40 g moučkového cukru a jedno čerstvé droždí, sezamová semínka na posypání bulek.
Smíchejte suroviny a nechejte vykynout pod utěrkou zhruba tři čtvrtě hodinky, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak vytvarujte bulky a nechejte ještě tak čtvrt hodinku dozrát. Pak je nasázejte na plech a v troubě rozpálené tak na 180 °C je pečte asi 15 minut.
Recept na hamburgery:
500 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 4 stroužky česneku, petržel, sůl, pepř.
Přípravu hamburgeru není nijak zvlášť rozvádět, spíš dbejte na to, aby placky odpovídaly průměru bulek, které jste předem upekli. Obsah hamburgeru je na uvážení každého, já jsem použila sýr čedar, rajče, okurku, majonézu. Než začnete obsah ládovat do housky, nechejte je na řezu opéct na grilu, nejlépe po potření troškou oleje, aby lépe chytily barvu.