Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


SOUTĚŽ: Tipy, jak využít staré podkolenky či obaly od Kinder vajíček

aktualizováno 
Maminky na mateřské poměrně často bojují s nedostatkem peněz, zato mají relativně dost času realizovat své nápady. A zužitkují téměř cokoliv. Staré, případně i děravé podkolenky, obaly od Kinder vajíček, zbytky přízí i látek, suchý hrách i skleničky od přesnídávek.

Legínky jsou pro miminka i batolata praktické a není jich nikdy dost. Podle naší čtenářky je jednoduše ušijete i doma ze starých podkolenek. | foto: Soňa Mašková

Vybrali jsme tři nápady, které tvořivé maminky na mateřské zaslaly do naší soutěže, v níž dáváte věcem nový smysl (vše o soutěži zde).

Gabrielu Gajdarusovou přivedla k nápadu, jak využít obaly od Kinder vajíček, potřeba zabavit zhruba tříměsíční miminko, které ještě neudrží hračky v ruce. „Taky jsem musela vymyslet něco, co mu starší bratr z postýlky nevezme,“ vzpomíná, co všechno musela hračka pro dnes půlročního syna splňovat.

Nápady od maminek

Vzala tedy zbytková klubíčka různých přízí, přičemž stačily i relativně malé kousky, obaly z Kinder vajíček a suchý hrách.

„Uháčkovala jsem šňůrku z řetízkových ok, přiháčkovala k ní druhou v jiné barvě a pak už jen obháčkovávala jedno vajíčko naplněné hrachem za druhým. Na konci jsem opět uháčkovala řetízkovou šňůrku, udělala na ní očka a zakončila ji karabinkou,“ popsala šikovná maminka postup.

Výsledkem je variabilní chrastítko, se kterým si vyhraje i půlroční dítě a je  využitelné nejen v postýlce, ale i v kočárku. Můžete si ho prohlédnout i na videu:

Další maminka úspěšně zužitkovává podkolenky, které už nikdo nenosí. Dají se z nich jednoduše ušít legínky, tepláčky či punčocháčky pro miminko. „Odstřihnete spodní část podkolenek a v horní části je nastřihnete. Délku odhadnete podle punčocháčků či tepláčků, které miminko už nosí,“ radí maminka Soňa Mašková.

Z odstřižených spodních částí pak vystřihne klínek (viz fotogalerie), díky kterému se tepláčky v širší partii, tedy na zadečku, snadno dostatečně rozšíří. „Všechny díly jednoduše sešijete, nohavičky dole zahnete a prošijete,“ popisuje snadný postup.

Do třetice v galerii najdete nápad Dagmar Míkovcové, která ze skleniček od přesnídávek vyrábí jehelníčky-zásobníčky: na knoflíky, jehly, špendlíky a další šicí drobnosti. Je to maličkost, ale praktická, využitelná v každé domácnosti.

Ještě se lze zapojit do soutěže o ceny za 10 tisíc korun

Pokud také rádi dáváte starým věcem nový smysl a máte se o co podělit se čtenáři iDNES.cz, svůj výtvor nafoťte, případně i natočte na video, popište jeho vznik či historii a vše zašlete do 12. 7. do naší e-mailové schránky (videa lze ukládat na rajce.net a poslat odkaz). Poté z těch nejzajímavějších příspěvků (vybrané vám průběžně představujeme) sestavíme galerii a konečné hlasování o ty nejzajímavější bude v dalším týdnu na čtenářích iDNES.cz.

Co lze vyhrát? Ve spolupráci s nákupní galerií Mall.cz jsme pro soutěžící na prvních šesti místech, vybrali ceny v celkové hodnotě 10 tisíc korun: gola sadu značky Fieldmann, akuvrtačku, příklepovou vrtačku a vibrační brusku (vše téže značky), dále kotlový gril CHICAGO od značky GrillMe a jeden menší gril téže značky.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz