Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

aktualizováno 
Těstoviny hýbou Itálií více než domácí politika. Stačí mouka, vejce a máte základ pro nekonečné množství variant vynikajícího jídla. A o to jde nejen v Itálii.

Není divu, že právě těstoviny neboli pasta stály Zdeňku Pohlreichovi za to, aby vybral celou řadu variant přípravy pro další díl svého pořadu Teď vaří šéf!, vysílaný v neděli v šest v podvečer na Primě. Šéf obdivuje, že „když se sejdou báby v Itálii, sednou kolem stolu a ručně vyráběj pastu“.

Fotogalerie

Na to podle něj potřebujete tři věci: „Trpělivost, kvalitní mouku a správné vybavení. A když vás výroba domácích těstovin chytne, je to velká zábava.“

Kdo však v tuto chvíli čeká, že od něj odkouká základy, jak domácí pastu připravit, bude zklamán. Šéf přiznává, že to není zrovna jeho specialita. Vlastní přípravu těstovin proto nechává na jiných a hraje si „jen“ s vymazlením jednotlivých receptů. Vždyť i dobré čerstvé těstoviny se už dnes dají koupit, nehledě na širokou nabídku těch, které můžete mít kdykoliv po ruce ve spíži.

Ravioli dvakrát jinak

To, že se šéf do přípravy domácích těstovin nehrne, ale neznamená, že je v jeho podniku nedostanete. Má na to lidi, kteří se učili přímo v Itálii, třeba v Divinisu Zdeňka Smělého. Jeho čerstvé ravioli jsou lahůdka; a naplnit je baby špenátem a syrovým žloutkem, to je frajeřina, kterou si můžete vyzkoušet:

„Nemusí to být tak, že bude v raviolách zabalená tisícíkoruna, může jít o prosté ingredience, které se dobře ochutí. Klidně houby a šťouchané brambory,“ říká o tomto pokrmu Pohlreich.

A zkusit si můžete i rajčatové ravioli podle špičkové italské restaurace Pasta Fresca, také od přípravy těsta až po uvaření (více zde): 

Vývar a oříškové máslo. Fígle, jak těstoviny povýšit na lahůdku

Na přípravě těstovin není nic složitého, když znáte pár fíglů. A stačí ten nejzákladnější recept, jakým jsou špagety s rajčaty, tedy pomodoro. Je geniálně jednoduchý, podívejte se na úvodní video.

Špagety už se vaří...
Když jsou oloupaná rajčata téměř rozvařená, můžete k nim přidat ještě pár na...
Rajčatová směs ochucená česnekem, šalotkou, čerstvými bylinkami, solí... (viz...
Uvařené špagety přihoďte na pánev k rajčatové směsi a promíchejte.

„Nic lepšího už nevymyslíte,“ říká o nich šéf. Ten samý recept už předváděl v rámci pořadu Ano, šéfe! osazenstvu kuchyně českokrumlovské pizzerie Latrán zhruba před pěti lety, jen použil cherry rajčátka. A rovnou předvedl i těstoviny se sýrem a smetanovou omáčkou (videa s jejich přípravou najdete zde).

Jinak platí, že chuť těstovin můžete přiblížit k dokonalosti už tím, že ji místo ve vodě uvaříte v kuřecím vývaru. A přidáte-li oříškové máslo, rozplynou se strávníci blahem. „Oříškové máslo není s oříšky,“ pro jistotu vysvětluje Pohlreich. „Jen se zahřívá tak dlouho, až získá oříškovou barvu i příchuť.“   

.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.