VIDEO: Cuketové špagety máte za pár minut hotové. Bez mouky a vaření

aktualizováno 
Vitariánské recepty na tepelně nezpracovanou stravu jsou vhodné pro všechny, kdo chtějí z přírodních surovin získat maximum vitaminů, minerálních látek i enzymů, kterých při běžném vaření potraviny vlastně zbavujeme. A také pro "bezlepkáře" nebo pro ty, kdo chtějí zhubnout bez jojo efektu.

Tepelně upravená cuketa nechutná většinou zrovna lákavě, pokud není vhodně ochucená nebo zkombinovaná s dalšími ingrediencemi. Jenže na nějakou slušnou dávku vitaminů pak už můžete zapomenout. Tak proč ji vlastně tepelně upravovat, když ji lze vhodně dochutit i syrovou?

Vitariánství

Výživový směr založený na přijímání pouze tepelně neupravených potravin. Nejčastěji vitariáni konzumují pouze potraviny čistě rostlinného původu, tedy zeleninu, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Někteří také jedí (i když většinou jen během přechodu na čistě rostlinnou stravu) kozí nebo ovčí mléko a výrobky z nich. (Zdroj: Wikipedie)

Upřímně řečeno, před ochutnáním bych na nějaký gurmánský zážitek ze syrových cuketových špaget nesázela, ale jejich lahodná chuť nás během natáčení tohoto receptu ve Vegan & Raw food Restaurantu Jelica Biogurmania na pražském Zlíchově dostala všechny: mě, videoredaktora i kameramana. Který, pravda, postrádal v tomto pokrmu maso.

Jenže vitariáni prostě maso nejedí, viz informace o vitariánském stravování v předchozím článku Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo (k přečtení zde). Aktuální zpráva je, že právě ve středu 21. 11. 2012 restaurace Jelica otvírá pro veřejnost (všední dny od 17 hodin, o víkendech už od 12, takže si můžete zajít i na živý, tedy syrový oběd).

Vlastní příprava cuketových špaget krok za krokem

Fotogalerie

Bez čeho se při přípravě v podstatě neobejdete, je spiralizér (nazývaný též spirulizér), který jsme na internetu objevili za necelých devět stovek. Kromě cuketových špaget se dá využít na výrobu špaget, nudlí či spirál z mrkve, cibule, sladkých brambor, jablek, bílé ředkve nebo třeba červené řepy. Ty se pak dají konzumovat nejen syrové, ale i sušené.

Pokud by vás napadlo, čím spiralizér nahradit, napište nám, nebo se o svůj nápad rovnou podělte v diskusi níže s ostatními čtenáři.

Potřebné ingredience: na špagety čerstvá cuketa (čím menší, tím jemnější bude mít chuť), případně růžová himálajská sůl (pokud chcete, aby vám špagety trochu změkly); na omáčku předem namočená sušená i čerstvá rajčata, česnek, piniové oříšky, panenský olivový olej, bazalka, oregano. Na posypání cherry rajčátka, petržel, případně na drobno pokrájený pórek. Všechny ingredience by měly být ideálně v biokvalitě. 

Nejprve si připravte rajčatovou omáčku (chcete-li salsu) jednoduše tak, že všechny ingredience (na dvě hrsti namočených sušených rajčat tři stroužky česneku, tři čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, pár lžic olivového oleje, skleničku vody a po snítce bazalky a oregana) vhodíte či přilijete do mixéru a necháte najemno rozmixovat. Vzájemný poměr jednotlivých ingrediencí snadno odhadnete i podle našeho videa. 

Omáčku připravíte z namočených sušených rajčat, čerstvých rajčat, česneku,
Oloupanou cuketu připevníte do spiralizéru, párkrát otočíte kličkou a čerstvé
Špagety promíchejte s rajčatovou omáčkou.

A hurá na přípravu vlastních špaget: cuketu oloupejte, vložte do spiralizéru a "vytočte" z něj špagety. Ty pak lehce promíchejte s přiměřeným množstvím hotové rajčatové omáčky a servírujte. Porci můžete ještě polít panenským olivovým olejem a navrch dozdobit pokrájenými cherry rajčátky a nasekanou petrželkou nebo třeba nadrobno pokrájeným pórkem.


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Najdete na iDNES.cz