Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Cuketové špagety máte za pár minut hotové. Bez mouky a vaření

aktualizováno 
Vitariánské recepty na tepelně nezpracovanou stravu jsou vhodné pro všechny, kdo chtějí z přírodních surovin získat maximum vitaminů, minerálních látek i enzymů, kterých při běžném vaření potraviny vlastně zbavujeme. A také pro "bezlepkáře" nebo pro ty, kdo chtějí zhubnout bez jojo efektu.

Tepelně upravená cuketa nechutná většinou zrovna lákavě, pokud není vhodně ochucená nebo zkombinovaná s dalšími ingrediencemi. Jenže na nějakou slušnou dávku vitaminů pak už můžete zapomenout. Tak proč ji vlastně tepelně upravovat, když ji lze vhodně dochutit i syrovou?

Vitariánství

Výživový směr založený na přijímání pouze tepelně neupravených potravin. Nejčastěji vitariáni konzumují pouze potraviny čistě rostlinného původu, tedy zeleninu, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Někteří také jedí (i když většinou jen během přechodu na čistě rostlinnou stravu) kozí nebo ovčí mléko a výrobky z nich. (Zdroj: Wikipedie)

Upřímně řečeno, před ochutnáním bych na nějaký gurmánský zážitek ze syrových cuketových špaget nesázela, ale jejich lahodná chuť nás během natáčení tohoto receptu ve Vegan & Raw food Restaurantu Jelica Biogurmania na pražském Zlíchově dostala všechny: mě, videoredaktora i kameramana. Který, pravda, postrádal v tomto pokrmu maso.

Jenže vitariáni prostě maso nejedí, viz informace o vitariánském stravování v předchozím článku Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo (k přečtení zde). Aktuální zpráva je, že právě ve středu 21. 11. 2012 restaurace Jelica otvírá pro veřejnost (všední dny od 17 hodin, o víkendech už od 12, takže si můžete zajít i na živý, tedy syrový oběd).

Vlastní příprava cuketových špaget krok za krokem

Fotogalerie

Bez čeho se při přípravě v podstatě neobejdete, je spiralizér (nazývaný též spirulizér), který jsme na internetu objevili za necelých devět stovek. Kromě cuketových špaget se dá využít na výrobu špaget, nudlí či spirál z mrkve, cibule, sladkých brambor, jablek, bílé ředkve nebo třeba červené řepy. Ty se pak dají konzumovat nejen syrové, ale i sušené.

Pokud by vás napadlo, čím spiralizér nahradit, napište nám, nebo se o svůj nápad rovnou podělte v diskusi níže s ostatními čtenáři.

Potřebné ingredience: na špagety čerstvá cuketa (čím menší, tím jemnější bude mít chuť), případně růžová himálajská sůl (pokud chcete, aby vám špagety trochu změkly); na omáčku předem namočená sušená i čerstvá rajčata, česnek, piniové oříšky, panenský olivový olej, bazalka, oregano. Na posypání cherry rajčátka, petržel, případně na drobno pokrájený pórek. Všechny ingredience by měly být ideálně v biokvalitě. 

Nejprve si připravte rajčatovou omáčku (chcete-li salsu) jednoduše tak, že všechny ingredience (na dvě hrsti namočených sušených rajčat tři stroužky česneku, tři čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, pár lžic olivového oleje, skleničku vody a po snítce bazalky a oregana) vhodíte či přilijete do mixéru a necháte najemno rozmixovat. Vzájemný poměr jednotlivých ingrediencí snadno odhadnete i podle našeho videa. 

Omáčku připravíte z namočených sušených rajčat, čerstvých rajčat, česneku,
Oloupanou cuketu připevníte do spiralizéru, párkrát otočíte kličkou a čerstvé
Špagety promíchejte s rajčatovou omáčkou.

A hurá na přípravu vlastních špaget: cuketu oloupejte, vložte do spiralizéru a "vytočte" z něj špagety. Ty pak lehce promíchejte s přiměřeným množstvím hotové rajčatové omáčky a servírujte. Porci můžete ještě polít panenským olivovým olejem a navrch dozdobit pokrájenými cherry rajčátky a nasekanou petrželkou nebo třeba nadrobno pokrájeným pórkem.




Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Najdete na iDNES.cz