Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

aktualizováno 
Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle propečené. Pro grilování s přáteli ideální záležitost. Přitom nabízejí nekonečné množství chuťových variant, které si můžete opravdu vychytat podle svého.

Ďábelské kuřecí špízy s citronem | foto: Profimedia.cz

Do hry totiž můžete přibrat nejen zeleninu, anglickou slaninu či zajímavé a kvalitní uzeniny, ale i ovoce, sýr, dokonce i mleté maso. Celé špízy se také dají naložit do pikantní směsi koření a pak je můžete upéct buď přímo na roštu, nebo v alobalové misce. Nabízíme tři osvědčené kombinace. 

Kuřecí špíz se švestkami a mátovým jogurtem

Kuřecí špíz se švestkami

Kuřecí špíz se švestkami

Ingredience: 24 sušených švestek bez pecek, 500 g kuřecích prsíček, mletý černý pepř, sůl, plátky anglické slaniny. Na mátový jogurt: 350 g bílého jogurtu, pár kapek tabaska, půl lžičky mletého kari, 2 výhonky čerstvé máty nebo 1 lžíce sušené, sůl.

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte zhruba pět minut odstát, než změknou. Kuřecí maso nakrájejte na kostky velké 3 cm, opepřete je a osolte. Osušené švestky zabalte do plátků anglické slaniny a střídavě napichujte společně s masem na jehly nebo špejle a grilujte je na roštu přibližně 10 minut. Podávejte s mátovým jogurtem.

Ten připravíte velice jednoduše: smíchejte jogurt, tabasco a kari, přidejte jemně sekanou mátu, sůl, a směs důkladně promíchejte.

Ďábelské kuřecí s citronem nebo limetkou

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Kuřecí špízy s citronem

Ingredience: 5 kuřecích stehen, půl šálku olivového oleje, 2 jemně sekané stroužky česneku, 1 lžička drcených sušených chilli papriček, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 chemicky neošetřený citron pokrájený na měsíčky nebo limetka (taktéž chemicky neošetřená) pokrájená na plátky. 

Kuřecí stehna zbavte kůže, vykostěte je a nakrájejte na kousky velké asi 4 × 4 cm. Připravte marinádu z olivového oleje, česneku, chilli papriček a citronové šťávy. Maso do ní vložte a nechte je odležet přes noc. Potom kousky osolte, opepřete a nabodněte na jehly střídavě s dílky citronu (i s kůrou). Vše grilujte asi osm minut, špízy ovšem několikrát otočte.

Delikátní tvarůžkové špízy

Tvarůžkové špízy s cherry rajčátky

Jednoduché tvarůžkové špízy

Ingredience: oblíbená uzenina nebo grilovací klobásky, třešňová rajčátka, anglická slanina a olomoucké tvarůžky. Další zeleninu či oblíbenou marinádu použijte dle svého uvážení.

Uzeninu či klobásky, zeleninu a syrečky nakrájejte na kousky a střídavě je navlékejte na jehlu společně s rajčátky a kousky slaniny. Dejte pozor, aby se vám sýr příliš neroztekl.

Desítky dalších "grilovacích" receptů nejen na špízy najdete v letním speciálu vydavatelství Knihovnička Zahrada. Svými vlastními osvědčenými grilovacími tipy a recepty můžete přispět ostatním čtenářům do diskuse.    

Autoři:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz