Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

aktualizováno 
Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle propečené. Pro grilování s přáteli ideální záležitost. Přitom nabízejí nekonečné množství chuťových variant, které si můžete opravdu vychytat podle svého.

Ďábelské kuřecí špízy s citronem | foto: Profimedia.cz

Do hry totiž můžete přibrat nejen zeleninu, anglickou slaninu či zajímavé a kvalitní uzeniny, ale i ovoce, sýr, dokonce i mleté maso. Celé špízy se také dají naložit do pikantní směsi koření a pak je můžete upéct buď přímo na roštu, nebo v alobalové misce. Nabízíme tři osvědčené kombinace. 

Kuřecí špíz se švestkami a mátovým jogurtem

Kuřecí špíz se švestkami

Kuřecí špíz se švestkami

Ingredience: 24 sušených švestek bez pecek, 500 g kuřecích prsíček, mletý černý pepř, sůl, plátky anglické slaniny. Na mátový jogurt: 350 g bílého jogurtu, pár kapek tabaska, půl lžičky mletého kari, 2 výhonky čerstvé máty nebo 1 lžíce sušené, sůl.

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte zhruba pět minut odstát, než změknou. Kuřecí maso nakrájejte na kostky velké 3 cm, opepřete je a osolte. Osušené švestky zabalte do plátků anglické slaniny a střídavě napichujte společně s masem na jehly nebo špejle a grilujte je na roštu přibližně 10 minut. Podávejte s mátovým jogurtem.

Ten připravíte velice jednoduše: smíchejte jogurt, tabasco a kari, přidejte jemně sekanou mátu, sůl, a směs důkladně promíchejte.

Ďábelské kuřecí s citronem nebo limetkou

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Kuřecí špízy s citronem

Ingredience: 5 kuřecích stehen, půl šálku olivového oleje, 2 jemně sekané stroužky česneku, 1 lžička drcených sušených chilli papriček, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 chemicky neošetřený citron pokrájený na měsíčky nebo limetka (taktéž chemicky neošetřená) pokrájená na plátky. 

Kuřecí stehna zbavte kůže, vykostěte je a nakrájejte na kousky velké asi 4 × 4 cm. Připravte marinádu z olivového oleje, česneku, chilli papriček a citronové šťávy. Maso do ní vložte a nechte je odležet přes noc. Potom kousky osolte, opepřete a nabodněte na jehly střídavě s dílky citronu (i s kůrou). Vše grilujte asi osm minut, špízy ovšem několikrát otočte.

Delikátní tvarůžkové špízy

Tvarůžkové špízy s cherry rajčátky

Jednoduché tvarůžkové špízy

Ingredience: oblíbená uzenina nebo grilovací klobásky, třešňová rajčátka, anglická slanina a olomoucké tvarůžky. Další zeleninu či oblíbenou marinádu použijte dle svého uvážení.

Uzeninu či klobásky, zeleninu a syrečky nakrájejte na kousky a střídavě je navlékejte na jehlu společně s rajčátky a kousky slaniny. Dejte pozor, aby se vám sýr příliš neroztekl.

Desítky dalších "grilovacích" receptů nejen na špízy najdete v letním speciálu vydavatelství Knihovnička Zahrada. Svými vlastními osvědčenými grilovacími tipy a recepty můžete přispět ostatním čtenářům do diskuse.    

Autoři:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

VIDEO Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...


Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Najdete na iDNES.cz