Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

aktualizováno 
Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle propečené. Pro grilování s přáteli ideální záležitost. Přitom nabízejí nekonečné množství chuťových variant, které si můžete opravdu vychytat podle svého.

Ďábelské kuřecí špízy s citronem | foto: Profimedia.cz

Do hry totiž můžete přibrat nejen zeleninu, anglickou slaninu či zajímavé a kvalitní uzeniny, ale i ovoce, sýr, dokonce i mleté maso. Celé špízy se také dají naložit do pikantní směsi koření a pak je můžete upéct buď přímo na roštu, nebo v alobalové misce. Nabízíme tři osvědčené kombinace. 

Kuřecí špíz se švestkami a mátovým jogurtem

Kuřecí špíz se švestkami

Kuřecí špíz se švestkami

Ingredience: 24 sušených švestek bez pecek, 500 g kuřecích prsíček, mletý černý pepř, sůl, plátky anglické slaniny. Na mátový jogurt: 350 g bílého jogurtu, pár kapek tabaska, půl lžičky mletého kari, 2 výhonky čerstvé máty nebo 1 lžíce sušené, sůl.

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte zhruba pět minut odstát, než změknou. Kuřecí maso nakrájejte na kostky velké 3 cm, opepřete je a osolte. Osušené švestky zabalte do plátků anglické slaniny a střídavě napichujte společně s masem na jehly nebo špejle a grilujte je na roštu přibližně 10 minut. Podávejte s mátovým jogurtem.

Ten připravíte velice jednoduše: smíchejte jogurt, tabasco a kari, přidejte jemně sekanou mátu, sůl, a směs důkladně promíchejte.

Ďábelské kuřecí s citronem nebo limetkou

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Kuřecí špízy s citronem

Ingredience: 5 kuřecích stehen, půl šálku olivového oleje, 2 jemně sekané stroužky česneku, 1 lžička drcených sušených chilli papriček, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 chemicky neošetřený citron pokrájený na měsíčky nebo limetka (taktéž chemicky neošetřená) pokrájená na plátky. 

Kuřecí stehna zbavte kůže, vykostěte je a nakrájejte na kousky velké asi 4 × 4 cm. Připravte marinádu z olivového oleje, česneku, chilli papriček a citronové šťávy. Maso do ní vložte a nechte je odležet přes noc. Potom kousky osolte, opepřete a nabodněte na jehly střídavě s dílky citronu (i s kůrou). Vše grilujte asi osm minut, špízy ovšem několikrát otočte.

Delikátní tvarůžkové špízy

Tvarůžkové špízy s cherry rajčátky

Jednoduché tvarůžkové špízy

Ingredience: oblíbená uzenina nebo grilovací klobásky, třešňová rajčátka, anglická slanina a olomoucké tvarůžky. Další zeleninu či oblíbenou marinádu použijte dle svého uvážení.

Uzeninu či klobásky, zeleninu a syrečky nakrájejte na kousky a střídavě je navlékejte na jehlu společně s rajčátky a kousky slaniny. Dejte pozor, aby se vám sýr příliš neroztekl.

Desítky dalších "grilovacích" receptů nejen na špízy najdete v letním speciálu vydavatelství Knihovnička Zahrada. Svými vlastními osvědčenými grilovacími tipy a recepty můžete přispět ostatním čtenářům do diskuse.    

Autoři:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.