Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sporýš lékařský (Verbena officinalis L.)

  23:00aktualizováno  23:00
Sporýš je léčivou bylinou a jeho čerstvé výhonky lze užít do zeleninových salátů.

Sporýš lékařský | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:


Víte, že...

Je jediným zástupcem z čeledi sporýšovité, který se vyskytuje v České republice. Je velmi oblíben ve Francii, kde se podává jako čaj.

Popis: Sporýš je vytrvalá rostlina z čeledi sporýšovité. Dorůstá 20-70 centimetrů. Původní byla v Británii, v Evropě, v západní Asii a severní Africe. Kořen sporýše je vřetenovitý s mnoha lodyhami, které z něho vyrůstají. Lodyhy jsou přímé, čtyřhranné, dřevnaté, po celé délce rýhované. Listy mají podlouhlý tvar s hlubokými laloky, jsou porostlé drsnými chlupy. Lodyha se větví v klasy drobných trubkovitých květů, které rozkvétají do světle růžové barvy. Plodem je tvrdka obsahující po jednom semenu. Rostlina má nahořklou chuť.

Stanoviště: Nejlépe prospívá v dostatečně hůmozní půdě na slunném stanovišti. Nalezneme jej podél cest, na mezích, pustých místech a rumištích, podél silnic, na návsích či na březích vodních toků.

Výskyt: Sporýš lékařský je jediný z dané čeledi, který se vyskytuje v ČR. Na dalších místech světa je především na území Evropy a Asie. Ale k zahlédnutí je i na některých místech Afriky a Ameriky.

Léčivé účinky: Sporýš napomáhá trávení, má zklidňující a detoxikační účinky, působí močopudně a je vhodný při nervovém vypětí. Nálev z listů slouží při bolesti v krku a infekčních onemocněních. Zevně lze užít na různé ranky, pohmožděniny a popáleniny.

Období květu: Kvete od července do září.
Ohrožení: Sporýš patří mezi ohrožený druh (C3). Vyskytuje se pouze v teplejších oblastech ČR.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...
Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si mysleli, že v Česku dávno vyhynula....  celý článek

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.