Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bojují o zdravější školní jídelny. Narážejí na všeobecnou pohodlnost

aktualizováno 
Projekt Skutečně zdravá škola by rád změnil systém stravování ve školních jídelnách. Pro děti chce prosadit aktualizaci závazných výživových doporučení škol, zkvalitnit stravu, podporovat zdravé stravovací prostředí a takto i zdraví žáků a studentů

Hranolky do školních jídelen nepatří, konzumují se nadbytečně i v řetězcích rychlého občerstvení. | foto: Profimedia.cz

Projekt Skutečně zdravá škola tvoří iniciátor, pedagog a odborný garant, výživový specialista a několik nezávislých koordinátorů z celé republiky. "Většina z nás máme děti, které se stravují ve školních jídelnách. A když jsme se důkladněji seznámili s tím, jak celý systém stravování ve škole funguje, zhrozili jsme se a ze vzájemného sdělování našich zážitků vznikla snaha něco změnit," vysvětluje Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

Bojovali za své děti

Zakládajícím členem je Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a pedagog na základní škole. "Domnívám se, že by školy měly být instituce, které zajišťují špičkové stravování, které prospívá dětskému zdraví. Měly by být vzorem a inspirací pro rodiče. Vždyť jsou to místa, kde se naše děti stravují téměř celé své dětství, rozhodně záleží na tom jak," hlásá.

S Margit Slimákovou se dali dohromady tak, že ji nejprve oslovil jako odbornou poradkyni ve věci otázek výuky stravování ve škole - Slimáková tehdy připravovala pracovní listy pro výuku, které používal. Dopadlo to tak, že spolu založili občanskou iniciativu.

Jejím úkolem by měla být změna spotřebního koše, který určuje pravidla školního stravování. "Je v tom letitá setrvačnost. Nejen v přístupu školních jídelen, kde jsou po desetiletí zvyklí vařit, jak se to kdysi učili, přes to vlak nejede. Táž setrvačnost vládne i na nejvyšších místech, kde se sejdou zase tíž odborníci, kteří žijí ve světě padesát let starých zásad a nedají poradní hlas tomu nezávislým profesionálům," nebere si servítky Slimáková.

Z výživové pyramidy zdravý talíř

Spotřební koš se u nás léta sestavuje podle zásad takzvané výživové pyramidy, podobná pyramida se propagovala i v zahraničí.

Během let a s postupujícím pokrokem však pyramida zastarala a jednotlivé země postupně svá výživová doporučení aktualizovaly, například v USA přešly od pyramidy k "My plate", u nás představovaný jako Zdravý talíř. Ten umožňuje místo počítání gramů těstovin či plátků masa jednoduchá doporučení při zachování poměrů základních živin: tuků, bílkovin či sacharidů.

Princip Zdravého talíře

Princip Zdravého talíře

Letopočty, kdy jednotlivé země začaly zavádět systém výživové pyramidy.

Letopočty, kdy jednotlivé země začaly zavádět systém výživové pyramidy.

Sdružení proto využívá i nabídky prostor Ekocentra Paleta, kde Margit Slimáková nabízí pro vedoucí jídelen a kuchaře semináře, kde mohou zkoušet nové postupy a kde jim pomáhá překonávat ono kouzelné "nejde to". "Chtěli bychom, aby se u nás na stránkách postupně začaly objevovat i receptury vhodné pro školní stravování, aby se kuchaři měli kde inspirovat," slibuje Margit Slimáková.

Občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola podpořili někteří z odborníků na zdravou výživu i zákonodárců. V této fázi se snaží dostat tam, kde by jim naslouchalo to správné ucho. To by pak mohlo dát pokyn spotřební koš opravdu změnit.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Najdete na iDNES.cz