Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bojují o zdravější školní jídelny. Narážejí na všeobecnou pohodlnost

aktualizováno 
Projekt Skutečně zdravá škola by rád změnil systém stravování ve školních jídelnách. Pro děti chce prosadit aktualizaci závazných výživových doporučení škol, zkvalitnit stravu, podporovat zdravé stravovací prostředí a takto i zdraví žáků a studentů

Hranolky do školních jídelen nepatří, konzumují se nadbytečně i v řetězcích rychlého občerstvení. | foto: Profimedia.cz

Projekt Skutečně zdravá škola tvoří iniciátor, pedagog a odborný garant, výživový specialista a několik nezávislých koordinátorů z celé republiky. "Většina z nás máme děti, které se stravují ve školních jídelnách. A když jsme se důkladněji seznámili s tím, jak celý systém stravování ve škole funguje, zhrozili jsme se a ze vzájemného sdělování našich zážitků vznikla snaha něco změnit," vysvětluje Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

Bojovali za své děti

Zakládajícím členem je Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a pedagog na základní škole. "Domnívám se, že by školy měly být instituce, které zajišťují špičkové stravování, které prospívá dětskému zdraví. Měly by být vzorem a inspirací pro rodiče. Vždyť jsou to místa, kde se naše děti stravují téměř celé své dětství, rozhodně záleží na tom jak," hlásá.

S Margit Slimákovou se dali dohromady tak, že ji nejprve oslovil jako odbornou poradkyni ve věci otázek výuky stravování ve škole - Slimáková tehdy připravovala pracovní listy pro výuku, které používal. Dopadlo to tak, že spolu založili občanskou iniciativu.

Jejím úkolem by měla být změna spotřebního koše, který určuje pravidla školního stravování. "Je v tom letitá setrvačnost. Nejen v přístupu školních jídelen, kde jsou po desetiletí zvyklí vařit, jak se to kdysi učili, přes to vlak nejede. Táž setrvačnost vládne i na nejvyšších místech, kde se sejdou zase tíž odborníci, kteří žijí ve světě padesát let starých zásad a nedají poradní hlas tomu nezávislým profesionálům," nebere si servítky Slimáková.

Z výživové pyramidy zdravý talíř

Spotřební koš se u nás léta sestavuje podle zásad takzvané výživové pyramidy, podobná pyramida se propagovala i v zahraničí.

Během let a s postupujícím pokrokem však pyramida zastarala a jednotlivé země postupně svá výživová doporučení aktualizovaly, například v USA přešly od pyramidy k "My plate", u nás představovaný jako Zdravý talíř. Ten umožňuje místo počítání gramů těstovin či plátků masa jednoduchá doporučení při zachování poměrů základních živin: tuků, bílkovin či sacharidů.

Princip Zdravého talíře

Princip Zdravého talíře

Letopočty, kdy jednotlivé země začaly zavádět systém výživové pyramidy.

Letopočty, kdy jednotlivé země začaly zavádět systém výživové pyramidy.

Sdružení proto využívá i nabídky prostor Ekocentra Paleta, kde Margit Slimáková nabízí pro vedoucí jídelen a kuchaře semináře, kde mohou zkoušet nové postupy a kde jim pomáhá překonávat ono kouzelné "nejde to". "Chtěli bychom, aby se u nás na stránkách postupně začaly objevovat i receptury vhodné pro školní stravování, aby se kuchaři měli kde inspirovat," slibuje Margit Slimáková.

Občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola podpořili někteří z odborníků na zdravou výživu i zákonodárců. V této fázi se snaží dostat tam, kde by jim naslouchalo to správné ucho. To by pak mohlo dát pokyn spotřební koš opravdu změnit.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Najdete na iDNES.cz