Správná sekera ušetří polovinu práce - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Správná sekera ušetří polovinu práce

Štípání dříví je jen pro pořádné chlapy. Pro dělení velkých špalků je třeba zvolit klínové ostří, na přípravu třísek je ideální menší lehká univerzální sekerka.
Jednoduchý pomocník při sekání dřeva | (0:44) | video: youtube.com

Mnozí z nás chodíme kolem železářství jako mlsní psi a obhlížíme, čím bychom si udělali radost a zároveň dárek "sám sobě" zdůvodnili i rodině. Vedle toho, že nová sekera ulehčí práci, můžeme její nákup (což znamená u kvalitního výrobku investici nad tisíc korun) odůvodnit například i tím, že získáme například více času pro volný čas dětí.

Štípání dřeva stojí hodně potu"Sekery se dělí hlavně podle účelu, k jakém se bude používat. Pro turistiku se prodávají sekery s klasickým tvarem ostří, pro štípání špalků klínové. Případně je možné zvolit takzvaný kalač, do kterého můžete kladivem bušit shora v případě, že se špalek nepodaří rozštípnout napoprvé," radí Miroslav Krčál z pražského železářství V. J. Rousek.

Na kempování

Malé kempingové sekerky se snadno vejdou do batohuMalé kempinkové sekyrky mívají délku kolem 30 centimetrů, jsou lehké a designované tak, aby se vešly do běžného batohu. Slouží k obvyklé přípravě dřeva na táborák, dělení soušek na menší díly, aby se lehce spálily a posloužily třeba k přípravě jídla v kotlíku při trampování.

S klínem

Výrazný klín přispívá k snadnějšímu oddělení kusů špalkuFestovní domácí sekeře sloužící hlavně k porcování špalků dřeva na zimu nesmí chybět štípací klín. Různí výrobci řeší tvar klínu jinak: někteří z nich jen vytvarují do klasického klínu jeden nebo dva profily rozšiřující se směrem k topůrku, jiní přidávají rozšíření v celé ploše.

Zajímavé řešení nabízejí sekery Adler, které mají do čepele sekery vestavěný takzvaný rozpěrný klín, což je ocelový klínek upevněný v pružině. V "klidovém stavu" klínek jen mírně vyčnívá z těla sekery. V okamžiku, kdy se ostří zaboří do dřeva, vyjede ven a napomáhá rozlomení špalku.

Kladivem jen do kalače

Kalač má užší ostří a mohutnější hlavuZvláštní kategorii tvoří takzvané kalače. Je to vlastně obyčejná sekera, obvykle bývá ale o něco užší. Podstatné je, že její hlava bývá mohutnější (neobepíná jen úzkým pruhem kovu topůrko). S kalačem se pracuje trochu jinak. Používá se na velké špalky tam, kde se už dopředu předpokládá, že nebude možné dřevo rozdělit jedním úderem. Takže se vezme těžké kladivo a do kalače se buší jako do klínu. Díky mohutné hlavě sekery nehrozí poškození. Kalač ale nepatří mezi "povinnou" výbavu, pro občasné rozštípnutí větších špalků stejně tak poslouží i klín za několik desetikorun.

Pro tesaře

Tesařské sekyry se vyrábějí v pravo- i levorukém provedeníMezi speciality sloužící spíše řemeslníkům patří tesařské sekery. Mívají asymetrický tvar a tělo probrané tak, aby je bylo možné uchopit blízko ostří. Kvůli asymetrii se vyrábějí speciálně pro praváky i leváky – tak, aby se ostřím dostali "na dřevo" a nepřekážel jim hřbet ruky.

Podle velikosti

Velikost sekery se odvíjí jednak od velikosti toho, kdo s ní bude pracovat, ale i podle použití. Univerzální délky kolem 30 nebo 40 centimetrů poslouží pro štípání třísek, naopak pro sekání špalků se délky blíží pomalu k metru. Pracuje se s nimi obouručně. Čím delší Sekery Tomahawk mají možnost odšroubovat ostří a tím měnit topůrka podle potřebydráha po nápřahu, tím větší razancí se sekera do špalku zasekne.

Mezi velkými sekerami se hodně diskutuje o značce Fiskars, která k líbivému designu přidává i netradiční uchycení těla sekery: místo aby se topůrko na konci zužovalo, naopak konec topůrka obepíná ostří. Podle uživatelů je výhodou, že je polyamidové topůrko vyztužené skelnými vlákny lehké, takže veškerý švih se soustředí do ostří a i u větší sekery se člověk nenadře.

Mezi zajímavosti patří i sekery Tomahawk, které se k topůrku upevňují šrouby. Je tak možné mít na topůrkách různých délek podle účelu, ke kterému se sekera právě bude používat, společné ostří (anebo naopak).

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025