Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Správná údržba prodlouží životnost dřevěné podlahy

aktualizováno 
Dřevěná podlaha není levná. Starejte se o ni tak, aby dlouho vydržela jako nová, nesprávnou údržbou ji můžete zničit.

Nezapomeňte

- při údržbě se vyhněte přemokřování podlahy
- po několikerém nanesení leštěnky je třeba celou vrstvu odstranit včetně nečistot a leštěnku nanést nanovo
- lakované podlahy lze jen velmi obtížně lokálně opravovat
- u olejovaných povrchů je třeba občas dodat dřevu novou "dávku" oleje

O parkety nebo dřevěnou podlahu je třeba pravidelně pečovat. A to nejen o povrch ošetřený olejovými přípravky, ale i o lakovaný. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých povrchů?

Olej, nebo lak?

Kdo kupuje plovoucí dřevěnou podlahu, v drtivé většině případů vybere lakovanou, jednotlivé lamely jsou připraveny už z výroby. Je ale možné koupit i lamely ošetřené voskem, bývají o něco dražší. Hodí se hlavně do interiérů, které pro zachování rustikálního charakteru potřebují nechat vyniknout matné struktuře podlahy.

Jiné je to, když se pořizuje podlaha z parket nebo třeba v podkroví z palubek. Pak se po zbroušení bude ptát podlahářská firma, jaký povrch si budete přát.

Než vysavač, je lepší pro běžnou suchou údržbu používat mikrovláknoKaždá z metod má svá pro i proti: lak na povrchu vytvoří odolnou vrstvu, která dobře odolá běžnému provozu, dobře se udržuje i pomocí "suchého" uklízení. Pokud ale dojde k poškození, je velmi obtížné lokálně opravit poškozené místo a znovu ho nalakovat. To se snáze udělá u olejované podlahy: není problém v nejhorším případě škrábanec přebrousit, vetřít novou vrstvu oleje a sjednotit tak vzhled opravované i původní plochy.

Oleje se kombinují s voskem, na rozdíl od čistých olejů se lépe uzavřou póry dřeva a podlaha je pak odolnější proti špinění.

Ochrannou vrstvu i na lak

Součástí sady je i mop pro suché i mokré čištěníI lakovanou podlahu je vhodné chránit ochrannou vrstvou, leštěnkou, bude lépe odolávat poškození. Předpokladem pro použití ochranného prostředku je, aby byl film utvořený lakem dostatečně uzavřený, aby tedy parkety nebo povrch plovoucí podlahy nebyly poškozené, mohl by působením vody zešednout.

Přípravky koupíte v podlahovém studiu, každé z nich nabízí své osvědčené značky. Podle odborníků není až tak důležitá volba výrobce, jako spíš pravidelnost údržby.

Pokud už není kvůli silnému znečištění možné běžnou leštěnkou dosáhnout původního vzhledu, doporučuje se použít odstraňovač, který z podlahy odstraní veškeré zbytky nánosů z minulých aplikací leštěnky. Na takto vyčištěnou podlahu se pak nanese čerstvá vrstva leštěnky.

Na olej nejdříve mýdlem

Na každý čisticí úkon existuje speciální návlek na mopDřevěné podlahy ošetřené olejem není kupodivu třeba bát se jít s vodou. Do kbelíku se rozpustí přípravek na bázi mýdla, který odstraní nečistoty. Zásadní je (když už je podlaha hodně poničená, musí nastoupit razantnější drhnutí a je třeba použít mokřejší konzistenci) podlahu ihned po vyčištění vytřít dosucha, aby se nepřemokřila. Teprve po vyschnutí se na podlahu nanese speciální olej, který opět obnoví olejovou vrstvu v povrchu, nanáší se klasicky mopem, kterým se rozetře hustá směs oleje s voskem. Toto obnovování by se mělo provádět zhruba jednou za tři měsíce. Tento proces je možné provést i pomocí olejů v rozprašovači, je to pohodlnější než operovat s velkou nádobou.

Autor:


Témata: film, aplikace, Podlaha


Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.