Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Když neměli co uvařit Titovi, z nouze vymysleli „dívčí sen“

aktualizováno 
Dívčí sen je srbská specialita, kterou dostanete v pražské srbské restauraci Jelica. Podle jejího majitele pokrm vznikl jako výraz zoufalství kuchaře s prázdnou lednicí, kterého překvapil návštěvou někdejší prezident bývalé Jugoslávie Josip Broz Tito.


Šikovný kuchtík se se situací popasoval po svém. V lednici našel kousek vepřové kýty a domácí sýr kajmak. Vyklepal kýtu natenko a zavinul sýr dovnitř. Aby výtvor držel pohromadě, použil běžný trojobal. Prezidentovi jídlo tak zachutnalo, že si vyžádal recept pro svou kuchyni.

A v Srbsku se zrodila nová legenda. Už se nikdo nedozví, zda je to pravda, ale jídlo dodnes najdete v srbských jídelních lístcích.

Fotogalerie

Jinak je srbská kuchyně velmi prostá. Nepoužívá se kromě soli témě žádné koření. „I moje babička mi říkala, že pepř se používá hlavně tehdy, když už maso není úplně v pořádku,“ popisuje majitel restaurace Radoslav Vučičevič.

Na rozdíl od typických balkánských bylinkových chutí se v Srbsku dočkáte spíš vůně kořenové zeleniny, cibule, česneku. V Jelice se snaží zachovávat starý „babičkovský“ styl srbské kuchyně. „Je ale pravda, že když v Srbsku přijdete do města, najdete tam vliv mezinárodní kuchyně a obrovsky tam rostou rychlá občerstvení,“ popisuje Vučičevič.

Kajmak

Mléčný produkt trochu podobný sýru, při stáří několika dnů potom spíše máslu. Kravské mléko se pomalu vaří, potom se nechá další dvě hodiny lehce ohřívat na slabém plameni.

Po odstranění zdroje tepla se seškrábne svrchní vrstva (mléčný škraloup), která se nechá několik hodin nebo dní zchladit a mírně nakvasit.

Výsledný produkt - kajmak - má hutnou, krémovou konzistenci s vysokým obsahem tuku (asi 60 %) a mírně kyselou chuť.

I ta však zčásti fungují na srbském principu. Populární jsou na ulici tradiční grily na dřevěné uhlí. Ty se udržují ve stavu stálé pohotovosti tak, že se žhavé uhlíky v pauze přesypou vychladlým popelem. Když pak potřebujete zvýšit žár, stačí jen prohrábnout oheň a jste připraveni opět k akci. Stejně tak to dělají i tady v restauraci, když si někdo z hostů vybere grilovaný pokrm.

O přípravu jídel se tu stará „importovaný“ kuchař Bane Zimonja. Takže část jídelního lístku pochází z kuchařského sešitku Vučičevovy maminky, část přivezl kuchař ze své domoviny. „Když jsem se chtěl najíst podle svého gusta, musel jsem si svou hospodu postavit,“ naráží majitel na to, že skutečně autentickou srbskou restauraci podle jeho názoru v Praze nenajdete.

Jak na dívčí sen? Podle hesla co dům dal vezměte plátek masa. Může to být třeba vepřová kýta, pro zmlsané jazýčky panenka, ale třeba i telecí nebo kuřecí prso. Podstatné je, abyste ho dokázali hodně rozklepat.

Postupujte jako na videu. Maso nařízněte, rozklepejte, posolte, naplňte a smotejte. Pak použijte klasický trojobal. Kuchař pro jistotu používá dvojitý, aby sýr během přípravy nevytekl. „Pokud nemáte sýr kajmak, klidně použijte nějaký jiný, který máte rádi, třeba balkánský. Naše kuchyně je v tomto opravdu benevolentní,“ radí Vučičevič.

Ke smaženému se hodí hodně zeleniny, přidává se i trochu omáčky. Kuchař si nejvíc oblíbil směs zakysané smetany a ajvarem.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.