Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

aktualizováno 
Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen u podřadných vín.

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Na chuť vína sice nemá plastový obal žádný vliv, ovšem PET lahev není vhodná jako obal na dlouhodobé skladování. Sudová vína, která zákazníkovi prodejce stočí do PET lahve, nejsou pro dlouhodobé uchovávání vůbec určená. 

„Vzhledem k tomu, že jde o víno určené k rychlé spotřebě, bych doporučil zkonzumovat jej ideálně do týdne,“ vysvětluje someliér Libor Nazarčuk, který je ve svém oboru trojnásobným mistrem republiky. Pokud si tedy chce někdo ze svého oblíbeného stáčeného vína udělat archivní kousek, příliš nepochodí. „PET láhve je třeba skutečně vnímat pouze jako transportní obal,“ dodává.

Korek o kvalitě nesvědčí

Pokud přijde na řadu otázka správného skladování vína, nemusíme být zrovna odborníci, abychom tušili, že lahve by neměly zůstávat jen tak stát. Ale proč se vlastně uchovávají naležato? Hlavním důvodem je korek.

Libor Nazarčuk

Libor Nazarčuk

„Korek by měl být zespoda smáčen, aby nedošlo k jeho vyschnutí a následné oxidaci vína,“ vysvětluje Nazarčuk. Pokud je však víno uzavřeno šroubovacím uzávěrem, toto pravidlo víceméně odpadá. 

„Proto ostatně šroubovací uzávěry vznikly. Aby víno v lahvích, které dlouho stojí, neztratilo na kvalitě. Rozhodně neplatí, že by šroubovací uzávěry značily horší kvalitu vína. Například v Austrálii a na Novém Zélandu už se prakticky nepoužívají jiné než šroubovací uzávěry a jsou jimi běžně uzavřené i lahve za desítky dolarů.“

Chutě se nesmí přebíjet

Svět chutí vína je natolik bohatý, že nelze jednoduše říci, že červené vždy patří k tmavému masu a bílé zase ke světlému. Existují však kombinace, kterým je zaručeně lepší se vyvarovat.

„Spojení červeného vína s mořskými plody je vždycky špatně. Chuť totiž zhořkne. Stejně se tak k sobě nehodí sladký dezert a výrazně suché víno. Chutě by se zkrátka neměly přebíjet. Pokud volíme víno k pokrmu, musíme vybírat tak, aby se chutě snoubily,“ vysvětluje Libor Nazarčuk.

Zároveň je pravdou, že většina běžně prodávaných vín není určena pro dlouhodobé uskladňování, díky kterému by získala na kvalitě. Ale pokud jde o víno, které má potenciál k dlouhodobému zrání, umožní mu to jedině korková zátka. 

Takových je v běžných českých obchodech minimum, ale nabízejí je kvalitní specializované obchody.

Mýtus pokojové teploty

Dalším důležitým faktorem je teplota. A to jak pro skladování, tak pro podávání. „Není to až tak zásadní absolutní hodnota, ale především je důležité to, aby v místnosti skladování byly co nejmenší teplotní výkyvy,“ upozorňuje someliér.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Klíčová je ovšem teplota při samotném podávání. V tomto případě Nazarčuk naráží na zažitý mýtus, že červená vína mají mít pokojovou teplotu. Tento požadavek se podle něj týká jen omezeného okruhu červených vín.

„Pokojová teplota se týká spíše těžších červených vín s vyšším obsahem tříslovin. Ta se skutečně mohou podávat při vyšší teplotě. Naopak mladá svěží červená vína se podávají při stejné teplotě jako bílá vína,“ vyvrací Nazarčuk zažité pravidlo.

Zároveň dodává, že pojem „pokojová teplota“ může být dost zavádějící. Čtyřiadvacet stupňů, což je pro mnohé optimální bytové klima, totiž rozhodně není pro víno ideální. „Limitní hranice takzvané pokojové teploty je zhruba 18 stupňů,“ upozorňuje.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

Kombinace odstínů mědi a čistě bílé barvy je velmi efektní. Když si navíc...

Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz