Šrucha zelná - Šrucha patří mezi obtížný plevel. | foto: Profimedia.cz

Šrucha zelná (Portulaca oleracea L.)

  • 0
Patří mezi obtížný plevel, přesto má i dobré vlastnosti. Šrucha je zdraví prospěšná a chutně se dá využít i v kuchyni.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Šrucha se dá využít jako chutný salát, sušené bylinky, k masu či na způsob špenátu. Bohužel u zahrádkářů neplatí za zrovna oblíbenou rostlinu, patří totiž mezi obtížný plevel, kterého se velmi nesnadno zbavuje.

Popis: Tato 10-30 centimetrů vysoká jednoletá bylina je poléhavá, původem z Asie a většiny území Evropy. Najdeme ji však i v dalších částech světa.Patří do čeleďi šruchovitých (Portulacaceae). Šrucha má velmi malý kořen, z kterého vyrůstá lysá, červenohnědá, dužnatá lodyha rostoucí při zemi. Listy jsou přisedlé, zelené, tvar mají vejčitý. Květ je jasně žlutý a úžlabní. Otvírá se pouze, když je přímo na slunci. Plodem je tobolka, která je pro danou čeleď typická. Dříve se zde pěstovala jako zelenina.
Stanoviště: Vyskytuje se především na slunných místech s dostatkem dobře propustné a lehké půdy. Jako plevel ji najdeme v mnoha zahradách, vinicích, podél cest i silnic, na opuštěných místech i v blízkosti vodních toků.
Výskyt: Nachází se především v teplejších oblastech. U nás se vyskytuje roztroušeně, především v nížinách.
Období květu: Kvete od července do října.
Léčivé účinky: Šrucha obsahuje mnoho vitamínu C a omega-3-mastných kyselin, je vhodná při bolestech v krku a oteklých dásních. Uleví od suchého kašle a při žízni.
Ohrožení: Není ohrožena.