Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Stáhněte si přehled farmářských trhů v celém Česku

aktualizováno 
Lidé přesycení supermarkety objevují kouzlo farmářských trhů. Letos jich bude mnohem víc než loni. Redaktoři MF DNES připravili podrobný přehled farmářských trhů v jednotlivých regionech, co všechno tam koupíte i jak je zajištěna kvalita výrobků.

Na trzích najdete nejen zeleninu, ale i květiny. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mezi stánky na trhu prochází muž. Od prodejců chce vidět veterinární potvrzení, doklady o původu zboží a kontroluje hygienu. "Je to náš člověk, jakýsi správce tržiště. Na znalosti hygienických a veterinárních předpisů má osvědčení," popisuje kontrolu na pražském Vítězném náměstí, jednom z největších farmářských trhů v Česku, pořadatel Miroslav Dušek.

Stáhněte si přehled trhů podle jednotlivých krajů

Ačkoli se trhy s čerstvými potravinami velmi rychle rozšířily, pořadatelé se snaží udržet kvalitu. "Chceme, aby se tu prodávaly jen místní produkty. Když někdo přiveze jahody z Polska, vyhodíme ho," říká Dušek. "Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud," dodává. Kromě pořadatelů dohlíží namátkově na kvalitu potravin na trzích i Česká obchodní inspekce. Loni v říjnu dostala podnět, aby zkontrolovala trh v Pardubicích. Nedostatky byly zanedbatelné, pouze chybějící cenovky.

Co si hlídat při nákupu na trhu

Původ: Výrobky by měly pocházet přímo z malé farmy, případně od jednoho výrobce (uzeniny, pečivo).

Sezona: Produkty odpovídají aktuální sezoně, nesnaží se jí nadbíhat nebo ji suplovat. Tím je zaručená čerstvost. A to je ten kýžený návrat k přírodě.

Důvěra: Stojí zato vracet se k prodejcům, které jste už vyzkoušeli a jejichž produktům věříte.

Podmínky produkce: Hlavně u masa je důležité ptát se na způsob produkce, zda je porážka humánní a transport minimální.

"Organizátoři i prodejci na farmářských trzích musí dodržovat veterinární a hygienické požadavky," uvádí mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Občas se na trhy přece jen vloudí "podvodník". Loni se na některých krátce prodávala méně kvalitní vejce z klecových chovů.

"Spotřebitelé dávají jasně najevo, že očekávají vejce z alternativní produkce (buď bio nebo z volného výběhu). Místo toho se jim občas prodejci snaží podsunout vejce z klecí. Termín 'farmářský' není definován, a pokud jsou vejce správně označená na skořápce, z hlediska zákona se nic neděje," vysvětluje své zkušenosti foodbloger Martin Kuciel.

Podle něj je však na pořadatelích, aby prodejcům stanovili pravidla a hlídali jejich dodržování. Na trzích se zdaleka neprodávají jen produkty z farem, ale také velmi oblíbené pečivo, ryby, koření nebo třeba pivo. "Kdybychom chtěli být přísní, označili bychom za farmářské jen produkty, které vznikly na české nebo moravské farmě a na trhu je prodává přímo farmář," říká Kuciel. "Pak by však z většiny trhů odpadla minimálně polovina prodejců," kritizuje.

 Farmářské trhy se na venkovních prostranstvích pořádají od března do listopadu, tedy i během nejteplejších letních měsíců. To by mohlo být nebezpečné hlavně při nákupu uzenin. Zkušenosti však ukazují, že není. "Se zkaženým zbožím jsem se nesetkal a myslím, že to ani nehrozí. Pomáhá tomu i velmi rychlý obrat zboží na trzích," vysvětluje Kuciel.

Nakupujícím radí, aby nedali na první dojem. "Pro mě je klíčová dlouhodobá zkušenost s daným prodejcem. Napoprvé se nedá vše odhadnout. Naopak při opakovaných nákupech si člověk může být jistější a má možnost si informace o výrobcích průběžně doplňovat," říká Kuciel.  




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz