náhledy
Míšenské, Chodské, Matčino nebo Bláhovo. Proč staré a krajové odrůdy ovocnáčů mizí z přírody? Z výstavy jablek starých krajových ovocných odrůd v Kantůrkovci
Autor: Radomír Dohnal
Chodské pochází z Domažlicka. Dozrává na Vánoce a vydrží až do dubna.
Autor: Radomír Dohnal
Bláhovo oranžové získává od roku 1954, kdy bylo vyšlechtěno na Turnovsku, stále větší popularitu díky dobré skladovatelnosti a chuti.
Autor: Radomír Dohnal
Matčino - chuť je sladce navinulá, šťavnatá, jemně kořenitá a celkově výborná. Vynikající na moštování.
Autor: Radomír Dohnal
Na Solivarské ušlechtilé nedají dopustit v Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Jen se pěstitelé pořád nemohou domluvit, kde tato odrůda vlastně vznikla.
Autor: Radomír Dohnal
Baumannova reneta nese jméno majitele a alsaského správce ovocnářských školek dobyvačného Napoleona.
Autor: Radomír Dohnal
Sikulské se řadí mezi velmi staré odrůdy, které se do Čech dostaly ze Sedmihradska.
Autor: Radomír Dohnal
Poeticky pojmenovaný Krasokvět žlutý má být jedním z nejchutnějších a největších exponátů velešínské výstavy.
Autor: Radomír Dohnal
Poeticky pojmenovaný Krasokvět žlutý má být jedním z nejchutnějších a největších exponátů velešínské výstavy.
Autor: Radomír Dohnal
Strýmka červená se výtečně skladuje a dá se dokonce i krechtovat. Univerzální odrůda na zpracování v kuchyni, moštování, pálení i krmení.
Autor: Radomír Dohnal
Gdánský hranáč se u nás začal pěstovat kolem roku 1760. Je poměrně odolný vůči chladu a mrazu.
Autor: Radomír Dohnal
Holovouské malinové je chuti dobré, šťavnaté, sladce navinulé s výraznou malinovou příchutí. Využívá se jako stolní ovoce, ale dá se i dobře moštovat a sušit.
Autor: Radomír Dohnal
Parména zlatá. Pomologové řadí vznik této odrůdy až někam k počátkům třináctého století.
Autor: Radomír Dohnal
Panenské české je vysoce ceněno pro svou mimořádně sladkou chuť.
Autor: Radomír Dohnal
Car Alexandr prospívá ve vyšších chladnějších polohách chráněných před větrem. Nesnáší sucho.
Autor: Radomír Dohnal
Bojkovo obrovské se hodí i k vysazování do stromořadí.
Autor: Radomír Dohnal
Červený hranáč
Autor: Radomír Dohnal
Bernské růžové bylo objeveno v osmdesátých letech jako lesní pláňka.
Autor: Radomír Dohnal
Původ odrůdy „Citronové zimní“ bychom dohledali v Německu. Díky své kyselosti je vynikající do štrúdlu i na moštování.
Autor: Radomír Dohnal
Míšenské jablíčko už známe jen z písničky.
Autor: Radomír Dohnal
Z výstavy jablek starých krajových ovocných odrůd v Kantůrkovci
Autor: Radomír Dohnal
Z výstavy jablek starých krajových odrůd
Autor: Radomír Dohnal
Z výstavy jablek starých krajových ovocných odrůd v Kantůrkovci
Autor: Radomír Dohnal
Z výstavy jablek starých krajových ovocných odrůd v Kantůrkovci
Autor: Radomír Dohnal