Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Staročeský kuba, jídlo, na které se někde na Vánoce zapomnělo

aktualizováno 
Staročeský kuba patří mezi krajová jídla, která se jedla nejen o Vánocích, ale po celý rok. V současné době většinou nahrazuje polední jídlo na Štědrý den.

Staročeský kuba je symbolem chudé kuchyně, základem jsou ječné kroupy a houby, tedy suroviny, které rodina získala prakticky zadarmo. Zimní období bylo typické sušenými houbami, jsou ale jedinci, kteří v sezoně dávají přednost čerstvým.

V jednotlivých regionech se mírně liší nejen suroviny, ale i způsob přípravy. Výsledek ale zůstává stejný: kroupy smíchané s houbami, osmaženou cibulkou a provoněné česnekem a majoránkou.

Některé kuchařské knihy doporučují vařit kubu z velkých krup, stejné používá i kuchař Martin Polačko v pořadu Když vaří táta na Prima Family. V některých rodinách se zase používají malé krupky velikosti perlička nebo lámanka, tedy trhané krupky. Ale zatímco velké kroupy koupíte v obchodě zcela běžně, s lámankou bývají problémy. Letos jsem je sehnal po dlouhém běhání po obchodech vlastně "omylem" v malé vietnamské večerce.

Krok za krokem

Ideální je kroupy před vařením namočit, budou pak rychleji měkké. Mezitím si můžete vymazat pekáček sádlem, na sádle osmažíte cibulku, můžete do ní přidat i špetku čerstvě drceného kmínu, aby se pěkně rozvoněl.

Když jsou kroupy uvařené, můžete postupovat dvojím způsobem. Do slitých krup přidáte uvařené houby, česnek, cibulku, sůl, pepř a majoránku, zamícháte a vlijete do pekáčku. To znamená, že jednotlivé přísady připravujete odděleně a rovnou zamícháte. Takto postupuje na videu Plovačko.

Cibuli orestujte do poloněda.

Cibuli orestujte do poloněda.

Houby povařte ve vodě.

Houby povařte ve vodě.

Anebo můžete v hrnci na sádle orestovat cibulku, přidat slité kroupy, houby a koření a ještě minutku zarestovat, pak podlít vývarem a nechat vydusit do hustší směsi. Nakonec směs překlopit do pekáče. Takto například postupuje Roman Vaněk ve svých Pokladech.

V prvním případě kuchař nechává směs zapéct v troubě na 30 minut, Vaňkovi po předběžném dušení stačí 10 minut. Jde jen o to, aby se dosáhlo správné konzistence a chutě se dobře spojily.

Podívejte se na video, jak vypadá správná konzistence kuby.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz